aktuality

Prvý závod na recykláciu MDF dosiek na svete

Sonae Arauco
Závod Sonae Arauco v Mangualde v Portugalsku bude prvý na svete, ktorý bude mať linku na recykláciu drevovláknitých dosiek. Foto: archív Sonae Arauco
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Výrobca materiálov na báze dreva Sonae Arauco investuje do prvého závodu na recykláciu MDF dosiek na svete. Závod sa nachádza v Mangualde v strede Portugalska a do prevádzky má byť uvedený v druhom štvrťroku 2025. Týmto projektom chce spoločnosť posilniť svoj záväzok k udržateľnosti a inováciám a podčiarknuť svoju pozíciu priekopníka v oblasti recyklačných technológií v tomto priemyselnom sektore.

„Tento krok má veľký význam nielen pre nás, ale pre celý drevársky priemysel,“ hovorí Rui Correia, generálny riaditeľ Sonae Arauco. „Recyklácia je pre našu spoločnosť strategickou otázkou a už dlho pracujeme na tom, aby sme dnes mohli oznámiť tento technologický prelom. Sme skutočne oddaní modelu cirkulárnej ekonomiky a kaskádovému využívaniu dreva a integrácia recyklovaného dreva do produkcie MDF je veľmi dôležitým krokom k dosiahnutiu tohto cieľa.“

Linka na recykláciu suchých drevovláknitých dosiek, vyvinutá v spolupráci s medzinárodnou technologickou skupinou Andritz, je založená na kombinácii osvedčenej technológie tlakovej rafinácie so špeciálnym systémom Andritz Steam-Ex. Tento pokročilý systém umožňuje komplexné spracovanie recyklovaného drevovláknitého materiálu s vysokou účinnosťou a nízkou spotrebou pary.

V roku 2023 Sonae Arauco spracoval viac ako 725 000 ton recyklovaného dreva, pričom drevotrieskové dosky obsahovali viac ako 70 % recyklovaného dreva. Cieľom je dosiahnuť v priebehu nasledujúcich troch rokov 85 percentný podiel recyklátu. V celom portfóliu spoločnosti predstavuje podiel recyklovaného dreva 30 %, čím presahuje 25 percentný európsky odvetvový priemer.

Zdroj: TS Sonae Arauco

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština