aktuality ekonomika

Ekonomické okienko-SK-13.08.2024

Ekonomické okienko
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Slovenský priemysel sa v júni opäť dostal do červených čísiel, keď ho do mínusu ťahala väčšina kľúčových odvetví. Priemyselná produkcia medziročne poklesla o 2,4 %, keď prepad vo výrobe strojov, kovov a dopravných prostriedkov nevyrovnal ani vyše polovičný medziročný nárast produkcie súvisiacej s energetikou. Vyššiemu prepadu zabránil takmer 31-percentný rast v dodávke elektriny a plynu a 10,5-percentné navýšenie vo výrobe elektrických zariadení. (Zdroj: Hospodárske noviny)

Stavebná produkcia v júni 2024 medziročne poklesla o 7,4 %. Zaostávala dominantná nová výstavba, prepadli sa opravy a údržba budov. Z hľadiska typu stavby sa výraznejšie spomalili práce na inžinierskych stavbách. Oproti vlaňajšku vzrástla len produkcia slovenských stavebníkov v zahraničí. Produkcia firiem v sektore stavebníctva v júni tvorila objem 644,5 mil. €. (Zdroj: ŠÚ SR)

Najvyššie tržby dosiahol Volkswagen, v zisku vedie Kia. Automobilky pôsobiace na Slovensku dosiahli v minulom roku dohromady tržby prekračujúce 23 mld. €. Zisk bratislavského Volkswagenu, žilinskej Kie a trnavského Stellantisu sa vyšplhal na takmer 700 mil. €. Najvyššie tržby evidoval Volkswagen vo výške 11,76 mld. €, no najvyšší zisk dosiahla Kia, a to vo výške 390 mil. €. (Zdroj: SITA)

Na Slovensku pribúdajú logistické priestory. V druhom kvartáli tohto roka dosiahla nájomná aktivita priemyselných a logistických nehnuteľností na Slovensku takmer 180 000 m2, pričom prenajaté priestory očistené o predĺženia nájmov v súčasných priestoroch nájomcu sa vyšplhali na 110 000 m2. Ešte v tomto roku má byť dokončených takmer 330 000 m2 nových priestorov, 61 % z nich je už teraz pred prenajatých. (Zdroj: SITA)

Na Slovensku zaniká viac živností, ako vzniká nových. Celkovo u nás za prvý polrok vzniklo necelých 26,7-tisíca živností, zaniklo ich však cez 27,4-tisíca. (Zdroj: SITA)

Miera nezamestnanosti v Českej republike v júli podľa očakávania vzrástla. Dosiahla pritom najvyššiu úroveň od marca. Podľa najnovších údajov miera nezamestnanosti v susednej krajine v júli 2024 mierne vzrástla na 3,8 % z 3,6 % v predchádzajúcom mesiaci, čo sa zhoduje s prognózami trhu. (Zdroj: TASR)

Na kúpu bytu potrebujeme 12,7 hrubých ročných miezd. Slovensko už nie je na absolútnom chvoste rebríčka v nedostupnosti bývania, predbehli nás Česi. Slováci potrebujú na kúpu nového bytu 12,7 hrubých ročných miezd, Česi potrebujú až 13,3 násobok. (Zdroj: SITA)

Republiková únia zamestnávateľov pripravila dokument Konkurencieschopné Slovensko – kľúčové opatrenia, ktoré sú pre vládu realizovateľné v praxi a zabezpečia lepšie postavenie domáceho priemyslu v Európe aj vo svete. Medzi hlavné priority patria rovnaké podmienky pre slovenské a európske podniky, čím by sa zabezpečilo udržanie kroku so zahraničnými konkurentmi. (Zdroj: RÚZ)

Situácia na trhu nehnuteľností sa mení. Ponukové ceny nehnuteľností na bývanie sú v druhom štvrťroku 2024 o 1,6 % vyššie ako na začiatku roka. Ide o prvý cenový rast po šiestich štvrťrokoch poklesov. Medziročný rast sa však drží na -1,3 %. Celkový objem ponuky je o 5 % vyšší ako v prvom štvrťroku 2024. Podiel bytov oproti domom mierne klesol. (Zdroj: SITA)

Riziko recesie na svetových trhoch ovplyvní aj nás. Problémy na svetových akciových trhoch a náznaky recesie by sa mohli prejaviť aj na slovenskej ekonomike. Najhorší scenár by sme mohli pocítiť až na konci roka, dovtedy sa však situácia môže stabilizovať. Zároveň však platí, že súčasné problémy by mohli aj mierne pomôcť, pretože riziko recesie sa rieši znižovaním úrokových sadzieb, to znamená, že na úrokoch by sa platilo menej. (Zdroj: SITA)

Veľkým stavebným spoločnostiam sa darilo. Veľké stavebné spoločnosti majú za sebou solídny rok. Väčšine z nich sa darilo a niektoré si dokonca pripísali aj rekordné tržby. Medzi najúspešnejšie patrí Doprastav, ktorý v predchádzajúcom období skončil v strate 11 mil. €. Tento rok mali najvyššie tržby spomedzi všetkých stavebných spoločností, ktoré sú zamerané na diaľnice a cesty. (Zdroj: Hospodárske noviny)

Spoločnosti Kronospan klesli medziročne tržby o 15 %. Najväčšiemu slovenskému producentovi drevotrieskových a laminovaných dosiek, ako aj lepeného dreva Kronospan zo Zvolena klesli medziročne tržby o 15 %. Až o 40 % na 3,4 mil. € mu padol čistý zisk. (Zdroj: Trend)

Výrobca kuchýň Oresi smeruje do konkurzu. Dodávateľ kuchýň spoločnosť Oresi Slovakia priznal problémy. Firma požiadala o konkurz. Značka Oresi na Slovensku napriek každoročným miliónovým ziskom končila prevažne v strate. Zisk dokázala vykázať len dvakrát, naposledy v roku 2021 vo výške 112 tis. €. Vlani však zvýšila stratu z necelých 5 tis. € na 765 tis. €. (Zdroj: www.aktuality.sk)

Tržby lesného hospodárstva stúpli o 8,3 %. Tržby a výnosy celkom v lesnom hospodárstve dosiahli v roku 2023 úroveň 1,288 mld. €. V porovnaní s rokom 2022 vzrástli o 8,3 %. Najväčší podiel mali tržby za vlastné výrobky a služby, a to až 76 %. (Zdroj: TASR)

Inflácia v Poľsku v júli zrýchlila na tohtoročné maximum. Miera inflácie v Poľsku sa v júli prudko zrýchlila, pričom sa dostala na najvyššiu úroveň v tomto roku. Spotrebiteľské ceny v Poľsku vzrástli v júli oproti rovnakému mesiacu minulého roka o 4,2 %, zatiaľ čo v júni dosiahla medziročná miera inflácie 2,6 %. (Zdroj: www.tradigeconomics.com)

Tržby Mondi SCP klesli o 20 %.  Po dvoch rokoch rastu tržby Ružomberskej Mondi SCP vlani klesli o pätinu na 690 mil. €. Výrobca celulózy a papiera sa po rokoch v zisku dokonca dostal do straty 26 mil. €. Bolo to v dôsledku slabého európskeho dopytu po produktoch vo všetkých segmentoch a následného tlaku na predajné ceny. (Zdroj: Trend)

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština