dřevostavby

World of Volvo – nová dominanta Göteborgu

Drevostavby_WoV
Zážitkové centrum World of Volvo bude dokončené koncom tohto roka. Foto: internet
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Novým spoločným projektom spoločností AB Volvo a Volvo Cars je ultramoderné zážitkové centrum World of Volvo, ktoré bude odrážať hodnoty značky Volvo a predstaví históriu, tradíciu a budúcnosť skupiny pod jednou strechou. Nachádza sa v južnej časti druhého najväčšieho švédskeho mesta Göteborg vedľa diaľnice E6 vedúcej zo severu na juh Škandinávskeho polostrova. Centrum, z ktorého výstavbou sa začalo na jar 2021, bude dokončené koncom tohto roka a pre verejnosť bude otvorené v apríli 2024.

Koncept „Allemansrätten“

World of Volvo je unikátna päťpodlažná drevostavba kruhového pôdorysu s priemerom 110 metrov navrhnutá dánskou architektonickou firmou Henning Larsen. Biofilný dizajn zážitkového centra je inšpirovaný okolitou prírodou, má ľahký a vzdušný škandinávsky nádych v súlade so švédskym konceptom „Allemansrätten“ (preklad zo švédštiny: Právo na prístup verejnosti), ktorý požaduje základné právo zdieľať prírodu so všetkými ľuďmi, čo im dáva možnosť voľne sa pohybovať po verejných alebo súkromných pozemkoch a užívať si prírodu tak, aby nezanechali po sebe žiadne stopy. Celý komplex bude certifikovaný LEED Gold na základe vplyvu budovy na životné prostredie a WELL Gold pre sociálnu udržateľnosť budovy.

Drevostavba s podlahovou plochou 22.000 m2 má podobu stromu s troma kmeňmi a prepletenými oblúkovými vetvami. Sklenená fasáda s výškou 16 metrov siahajúca od podlahy až po strop poskytuje plynulý prechod medzi vnútorným priestorom a exteriérom.

Sklenená fasáda vizuálne prepája interiér s exteriérom

Na prízemí sa nachádza kongresová sála s kapacitou 1100 ľudí vybavená najmodernejšou technológiou vhodná na rozličné biznisové alebo kultúrne podujatia. Sedem konferenčných miestností na piatom poschodí ponúka inšpiratívne prostredie s účelným dizajnom interiéru a priľahlými salónikmi pre teambuildingové aktivity. Vysielacie štúdio World of Volvo „Streams“ umožňuje organizovanie rôznych digitálnych podujatí, ako sú panelové diskusie alebo živé podcasty. Súčasťou centra je aj reštaurácia, ktorú prevádzkuje známa a oceňovaná sieť reštaurácií „Götaplatsgruppen“, o ktorej je známe, že poskytuje mimoriadne kulinárske zážitky. Pre návštevníkov sú k dispozícii parkovacie miesta v parkovacom dome s rozlohou 45.000 m2.

Interiéru dominujú tri štylizované kmene stromu s prepletenými oblúkovými vetvami z glulamových nosníkov

Drevené konštrukčné prvky

Nosníky a stĺpy sú z lepeného lamelového dreva glulam (GLT) dodané rakúskou spoločnosťou WiEHAG GmbH z Altheimu. Sofistikovaná digitalizovaná výroba umožnila opracovanie atypických rôzne tvarovaných glulamových nosníkov s vysokým stupňom presnosti. Požadovaná pevnosť konštrukčných spojov drevených prvkov je zaručená patentovanými kovovými spojkami, ktoré sú ukryté vo vnútri nosníkov. Podlahové dosky sú vyrobené z panelov krížom lepeného dreva (CLT) od spoločnosti Stora Enso. Na výstavbu sa použilo celkom 6000 m3 dreva.

Nová dominanta Göteborgu

Okrem výstav bude World of Volvo ponúkať aj širokú škálu možností zábavy. Od živých vystúpení a koncertov až po workshopy a besedy. Bude to miesto aktívneho stretávania, ktoré pomôže rozvíjať mobilnú, udržateľnú spoločnosť.

„World of Volvo predstavuje pre návštevníkov jedinečnú príležitosť zažiť značku Volvo novým a nezabudnuteľným spôsobom. Tešíme sa, že v tejto novej destinácii privítame návštevníkov z celého sveta,“ hovorí Magnus Wrahme, generálny riaditeľ World of Volvo.

Existujúce Volvo Museum v Arendale bude pretransformované a začlení sa do aktivít zážitkového centra World of Volvo. Očakáva sa, že World of Volvo sa stane nielen architektonickým riešením, ale aj konceptom poskytovaných služieb novou dominantou Göteborgu.

Fakty k projektu World of Volvo, Göteborg (Švédsko):

  • Architektúra a projekt: Henning Larsen Architects A/S, Kodaň (Dánsko)
  • Investori: AB Volvo a Volvo Cars1 (Švédsko)
  • Generálny dodávateľ stavby: BRA Bygg AB, Mölndal (Švédsko)
  • Drevené konštrukcie: WiEHAG GmbH, Altheim (Rakúsko)
  • Konštrukčné inžinierstvo: Optima Engineering AB, Göteborg (Švédsko)
  • Dizajn interiéru: Nordström Kelly Arkitekter AB, Askim (Švédsko)
  • Celková podlahová plocha: 22 000 m2
  • Objem použitého dreva: 6000 m3
  • Realizácia: 1.Q 2021–4.Q 2023

1 AB Volvo je švédsky konglomerát zaoberajúci sa výrobou nákladných automobilov, autobusov a stavebných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov.
Volvo Cars bolo predtým súčasťou Volvo Group, ale v roku 1999 bolo predané Ford Motor Company. Od roku 2010 vlastní Volvo Cars Zhejiang Geely, čínska automobilová spoločnosť.

Vizualizácie a foto: internet

Súvisiace články:

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
Značky
cs_CZČeština