aktuality

Zavŕšenie projektu kvalitných lesov štátnych lesníkov z oboch strán hraníc

Posúdenia kvality ochrany lesných ekosystémov v Žilinskom kraji sa zúčastnili lesníci štátnych podnikov Lesy SR a Lesy ČR
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Projekt „Spoločne za predchádzanie zhoršovania stavu poškodených lesných ekosystémov“, skrátene LesVITAL, oficiálne zavŕšili lesníci štátnych lesov v Českej republike a na Slovensku. Mal zabrániť rozširovaniu značne poškodených lesov. Zároveň bolo potrebné pôsobiť na zdravotný stav porastov, aby sa na ďalšie spracovanie dreva dostali len kvalitné stromy. Najkritickejším územím sú Moravsko-sliezske Beskydy a Malá Fatra.

Projekt zamerali na zachovanie aktivít na ochranu pôdy a zachovania biodiverzity pre budúce generácie. Takmer 2 desiatky lesníkov s.p. Lesy ČR sa prostredníctvom exkurzie mohli presvedčiť o účinku a opodstatnení projektu v lesnom obvode Rybná v Rajeckej Lesnej. Prezentáciu regiónu, zhrnutie celkovej realizácie, vyhodnotenie čiastkových aktivít umožnil novovytvorený Odštepný závod š.p. LESY SR Sever so sídlom v Žiline. Najväčšia zasiahnuté plocha cca 91 ha je v doline katastra obce Kunerad.

Spoločný projekt cezhraničnej spolupráce lesníkov v ČR a SR trval 26 mesiacov – od marca 2020 do apríla 2022. Realizovaný bol v rámci Európskeho regionálneho rozvoja cez program Interreg V-A Česká republika – Slovenská republika.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština