aktuality

Důvěra podnikatelů se meziměsíčně mírně snížila, důvěra spotřebitelů vzrostla

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se ve srovnání se zářím mírně snížil o 0,2 bodu na hodnotu 96,8, při rozdílném vývoji obou jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů se snížil o 0,8 bodu na hodnotu 96 a indikátor důvěry spotřebitelů vzrostl o 2,8 bodu na hodnotu 100,7.

V říjnu se důvěra podnikatelů zvýšila v odvětvích stavebnictví (+1,2 bodu) a průmyslu (+0,4bodu). V obchodě se důvěra meziměsíčně snížila o 4,2 bodu a vybraných odvětvích služeb o 1,8 bodu.  

„Podnikatele stále významně limituje nedostatečná poptávka, v některých odvětvích také nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců a v průmyslu omezená dostupnost vybraných vstupů. Nezvykle opatrní jsou před nadcházejícími svátky obchodníci,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Podíl spotřebitelů očekávajících pro období příštích 12 měsíců zhoršení celkové ekonomické situace v Česku a zhoršení své finanční situace v příštích 12 měsících se meziměsíčně snížil. Počet domácností, které hodnotí svou současnou finanční situaci hůře, než tomu bylo v předchozích 12 měsících, zůstal již počtvrté v řadě téměř stejný. Podíl spotřebitelů, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů, se zvýšil.

Detailnější informace o vývoji podnikatelské a spotřebitelské důvěry naleznete v doplňující informaci k RI konjunkturálních průzkumů.

Zdroj: ČSÚ

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina