aktuality

Čeští nábytkáři letos očekávají pokles produkce

Ilustrační foto
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Asociace českých nábytkářů (AČN) zveřejnila odhad statistických údajů pro rok 2024. Jedná se o dopočet podle výsledků prvního pololetí a simulaci vývoje za předpokladu, že druhé pololetí zaznamená stejný vývoj, jako to první. Z tohoto pohledu předpokládá mírný pokles hodnoty produkce nábytku pod 51 mld. Kč, mírně slabší export (pokles na 36,21 mld. Kč oproti 36,83 mld. Kč v loňském roce.) Podobný pokles předpokládá i u importu nábytku, a to na 28 mld. Kč oproti 28,18 mld. Kč v roce 2023.

Výkon oboru výroby nábytku zaznamenal v prvním pololetí jistý pokles. Podobně se vyvíjí i řada jiných oborů. Pro české nábytkáře se nejedná o pozitivní zprávu. Předpokládaný pokles ovšem není nijak razantní a neměl by způsobit výraznější problémy. Pozitivní je, že se v ČR podařilo usměrnit růst inflace. I přesto ovšem dochází k nárůstu cen některých materiálů, ale i růstu mezd. Značnou brzdou v podnikání, která s sebou nese značné finanční náklady je ovšem narůstající úroveň byrokracie.

Snížení nákladů pro středně velké firmy by přineslo zavedení eura. Pro názornost uvedeme příklad konkrétní nábytkářské firmy: Výrobní firma zaměřená na výrobu nábytku z plošného materiálu s obratem 165 milionů korun část své produkce exportuje na trhy EU. V loňském roce měla tato firma náklady na směnu za euro téměř 1 milion korun. Přechod na euro tedy není pouhým politickým rozhodnutím, jak je nám často z leva i zprava předkládáno, ale ekonomickým rozhodnutím. I když jej samozřejmě musí provést politici. Zmíněný milion korun skončí u banky nebo u společnosti specializované na směnu deviz. Samozřejmě chybí ve mzdách zaměstnanců nebo v investicích do technologií. Veškerý růst cen vstupů se musí promítnout i do konečných cen za nábytek. To znamená zvýšení cen nejenom za nábytek, ale i za služby s nábytkem spojené.

Pozitivní zprávou je předpokládané setrvání stavu posílení českých výrobních firem na tuzemském trhu s nábytkem. V loňském roce byl tento podíl 14,62 mld. Kč, v letošním roce se očekává 14,6 mld. Kč. Pozitivní pro český nábytkářský průmysl je i očekáváné další snížení podílu importovaného nábytku na spotřebě ze 70,49 % v roce 2022 na 65,84 % v roce 2023 a očekávaných 65,73 % v roce letošním. Naopak negativním faktem je údaj vyjádřený v grafu pod názvem „podíl salda zahraničního obchodu na celkové produkci v %“. Tento údaj vyjadřuje procentuální podíl z v tuzemsku vyrobeného nábytku, který je exportován. Tento poměr exportu českých výrobců by v letošním roce měl klesnout na 16,16 % (export–import)/produkce. Klesající export je důsledkem zpomalení na západních evropských trzích – zejména zadrhnutí německé ekonomiky. Trendu snížení spotřeby a omezení nákupů odpovídá i pokles importu. Je očekáván pokles hodnoty importu na 28 mld. Kč, což je pokles o 0,18 mld. Kč oproti roku 2023.

Zdroj: TZ AČN

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina