výstavy

Festival architektury 2024 – Tiny Houses rozšířily designové sauny

Vystavy_Sauny
Sudové a hranaté Sauny Gerža z Lotyšska disponují velkým přístupem denního světla a nabízí široký pohled do okolí. Foto: Ing. František Novák
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na letošním 5. ročníku Festivalu architektury, který proběhl 24.–27. dubna 2024 na brněnském výstavišti spolu s dvojicí tradičních jarních veletrhů – Stavební veletrh Brno a DSB – Dřevo a stavby Brno, a jehož jedním z hlavních témat bylo opět malometrážní bydlení, nemalou pozornost návštěvníků stejně jako v roce 2023 poutala výstava Tiny Houses, letos však nově s podtitulem „výstava modulů pro bydlení, rekreaci a saunování“. Šlo o ukázku nejen modulárních domků, rekreačních objektů, útulen či chat, z nichž některým jsme se věnovali v eDM 10/2023, ale také originálních venkovních designových saun z tvorby několika domácích a zahraničních architektů či výrobců.

Pátý ročník Festivalu architektury s hlavními tématy minimalistické bydlení a budoucnost stavitelství, jehož tradičním pořadatelem byla Rada pro zelené střechy, z.s., připravil pro návštěvníky ve spolupráci s univerzitami a partnery nejen např. ukázky robotických technologií nebo prezentaci inovativních přístupů k architektuře 21. století, ale stejně jako loni se zaměřil také na v úvodu zmíněné modulární stavby pro bydlení i relaxaci, jejichž přehlídku letos ještě rozšířil o venkovní designové sauny. S jejich problematikou byl spojen také doprovodný program, který zájemcům přiblížil problematiku a různá úskalí veřejných saunových provozů a odpověděl např. na otázky, zda je sauna téma pro architekta, jaká specifika mají české sauny a co bychom v případě volby vlastní venkovní sauny měly od architekta chtít.

V souvislost s volbou sauny na zahradě pak návštěvníci mohli nalézt odpověď na její umístění a kompozici ve vztahu k domu, jak ji správně postavit a jaké materiály vybrat pro exteriér a interiér. Jaké výhody a benefity zahradní sauny mají a jaké jsou jejich technické limity, si pak zájemci mohli zjistit nebo si i vyzkoušet na zhruba desítce různých typů venkovních designových saun, které v Brně prezentovalo několik designérů, výrobců nebo obchodních zástupců.

Sudové a hranaté Sauny Gerža z Lotyšska

Lotyšská „Sudová“ sauna od firmy Gerža nabízí uživatelům vedle relaxačního prostoru i malou šatnu. Foto: Ing. František Novák

Mezi nimi nebylo možné přehlédnout expozici firmy SAUNY GERŽA Varnsdorf čtyřiačtyřicetiletého živnostníka Jana Gerži z České Lípy, který od roku 2020 zastupuje na českém trhu jistého výrobce venkovních saun v Lotyšku, vyráběných ze severského smrku. Ten se v Brně při své první účasti na Festivalu architektury prezentoval dvojicí venkovních designových saun, určených na zahrady rodinných domů nebo pro umístění k různým výše zmíněným modulárním stavbám pro bydlení či relaxaci v přírodě.

První z prezentovaných saun – „Sudová“, o délce 3 m, byla zhotovena z…

Zobraziť celý článok v eDM 10/2024 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina