aktuality

Výroba italských strojů pro opracování dřeva se dostala na předkovidovou úroveň

Ilustrační foto
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Dřevozpracující a nábytkářský průmysl stále čeká na změnu ekonomického scénáře. Současná fáze snižování objednávek trvá již 9 čtvrtletí a je jistě nejzřetelnějším důsledkem ohromného růstu tohoto odvětví a ekonomiky obecně v postpandemickém dvouletém období. Tento náhlý návrat k normálu posunul indexy zpět na úroveň před pandemií a zatím nejsou vidět žádné známky zlepšení. Vyplývá to ze studie Asociace italských výrobců dřevoobráběcích strojů Acomall.

Aktuální stav

Údaje za duben až červen 2024 naznačují celkové snížení objednávek o 2,8 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2023. Mezinárodní objednávky se nemění, zatímco tuzemské zakázky zaznamenaly další pokles o 5,9 % oproti stavu před 12 měsíci.

Kniha objednávek se snížila na 2,9 měsíce, zatímco ceny od 1. ledna 2024 vzrostly o 0,9 %.

Podle průzkumu kvality očekává 45 % dotázaných společností výraznou stabilitu výroby, zatímco 50 % očekává další snižování a 5 % nárůst. Pokud jde o zaměstnanost, 80 % respondentů – reprezentativní vzorek celého odvětví – očekává stabilní trend, zbývajících 20 % se obává snížení.

Dostupné zásoby jsou podle 55 % dotázaných stabilní, u 20 % rostou a u 25 % klesají.

Prognóza

Na domácím trhu vidí 50 % vzorku podstatnou stabilitu v krátkodobém až střednědobém horizontu, 5 % očekává rostoucí trend a 45 % snížení. Názory jsou poměrně „shodné“ také na mezinárodní trh: 50 % věří, že trend zůstane stabilní, podle 35 % respondentů se situace zhorší, zatímco 15 % (tedy o 10 % vyšší míra optimistických názorů) sází na silnější poptávku ze zbytku světa.

Zdroj: Acimall

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina