aktuality

Architektura budoucnosti se vejde na pár metrů

Tiny house v Horních Počaplech
OHRA_2024_1465X181
OHRA_2024-final_700x180
OHRA_2024_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V areálu výrobního závodu Rigips v Horních Počaplech u Mělníka vyrostl tiny house podle návrhu Františka Exnera z Fakulty stavební ČVUT v Praze, s nímž v březnu letošního roku zvítězil ve studentské architektonické soutěži o nejlepší Tiny house showroom Saint-Gobain.

Neotřelá stavba o rozloze 24 m2 je ukázkou toho, co všechno je a bude v oblasti architektury a inovativních stavebních materiálů možné. „Návrh Františka Exnera porotce zaujal především díky štědré ploše skla, širokému využití zeleně a velkému zastoupení udržitelných materiálů,“ vysvětluje Zdeněk Černošek, odborník na prefabrikaci ze společnosti Saint-Gobain a jeden z porotců studentské soutěže.

„Ochranu vnitřního prostředí před nežádoucím přehříváním zajišťuje speciální protisluneční sklo, které do interiéru propouští dostatek světla, ale oproti běžným izolačním trojsklům jen asi třetinu tepla. Šetří tak náklady na chlazení a navíc nezkresluje vnímání barev,“ vysvětluje Michal Široký ze společnosti Saint-Gobain Glass.

Kromě designu je objekt zajímavý i souladem s životním prostředím. Zelené střechy už se v architektuře poměrně zabydlely, tiny house v Horních Počaplech má navíc ale také zelenou fasádu. Stavba je koncipována jako dřevostavba. Nosným prvkem jsou dřevěné KVH hranoly opláštěné konstrukčními sádrokartonovými deskami.

Zdroj: TZ Saint-Gobain

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina