výstavy

Návrat veletrhu WOODTEC ve „velkém“ stylu

Vystavy_WoodTec
Po 6 letech se na brněnské výstaviště vrátil veletrh WOODTEC. Foto: Radomír Čapka
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ve dnech 10.–13. října 2023 se na brněnském výstavišti po 6 letech opět konal Mezinárodní veletrh pro dřevozpracující a nábytkářský průmysl WOODTEC. Uskutečnil se souběžně s Mezinárodním strojírenským veletrhem (MSV) a společná vstupenka umožňovala návštěvu obou akcí. Úspěšný návrat kdysi prestižního oborového veletrhu po takové době považovala řada odborníků za nemožný, v lepším případě málo pravděpodobný. Navzdory tomu realita mnohé příjemně překvapila.

Veletrhu WOODTEC se zúčastnilo sice jen 48 vystavovatelů, kteří reprezentovali celkem 72 firem ze 17 zemí světa, avšak díky umístění v atraktivním kruhovém pavilonu Z působil plně a kompaktně, a to i přesto, že zde řada tradičních vystavovatelů chyběla. Přízemí rotundy bylo zcela zaplněno, nikde nebyly žádné „hluché“ plochy nebo přepážkami oddělené prázdné prostory, uličky mezi stánky měly optimální šířku. Místa po chybějících tradičních vystavovatelích částečně obsadili noví.

Prezentovaný sortiment tvořily převážně dřevoobráběcí stroje a technologie, ale i nářadí, nástroje, software a další potřeby pro truhláře, výrobce nábytku, oken, dveří a dalších výrobků ze dřeva. Na rozdíl od dřívějších ročníků zde zcela chyběly materiály a komponenty pro výrobu nábytku.

Počet vystavovatelů je jediný statistický údaj, který lze v souvislosti s Woodtecem vyjádřit přesně. Počet návštěvníků lze pouze odhadovat, navíc jen velmi orien­tačně, a to proto, že pořadatelé registrovali pouze celkový počet návštěvníků výstaviště v rámci MSV a všech souběžných akcí (včetně Woodtecu). Tento počet podle pořadatelů činil téměř 60 000 návštěvníků. Nicméně skutečný počet návštěvníků nebyl ani tak důležitý. Důležitější byla spokojenost vystavovatelů, a ta byla relativně vysoká.

„První den nebyl špatný a druhý s třetím dnem byly naprosto excelentní. Návštěvnost byla velice dobrá. Návštěvníci chtěli fyzicky vidět novinky, prohlédnout si stroje, a i nabídky jsou natolik vážné, že věříme, že efekt přijde a prodeje budou,“ uvedl v závěru veletrhu Evžen Rojek, obchodní ředitel a člen představenstva ROJEK a.s.

Firma ROJEK zákazníkům představila mj. kompletně inovovanou modelovou řadu profesionálních dřevoobráběcích strojů INDUSTRY 9 s novým designem v netradičním oranžovo šedém provedení

„Pro účast na veletrhu jsme se rozhodli na poslední chvíli a rozhodně toho nelituji. Přišla spousta zákazníků se skutečným zájmem o novinky a technická řešení. Ptali se na konkrétní věci a bylo vidět, že mají chuť nakupovat,“ svěřil se Tomáš Vystyd, jednatel společnosti FELDER Group CZ.

V podstatě stejnou nebo podobnou odpověď jsme dostali i od dalších vystavovatelů, jako PANAS nebo BG Technik. Ale i od nováčků, kteří se na Woodtecu prezentovali poprvé, jako třeba společnosti KDTMAC nebo Legdan.

Zájem ze strany návštěvníků ale nebyl jen o stroje a nástroje, ale také o softwarová řešení, což potvrdila např. Kristýna Špinarová z firmy ŠPINAR-software: „Naše očekávání se naplnila, povedlo se nám zde dojednat spoustu prezentací našich softwarů a uzavřít předobjednávky s klienty. Po prvním dnu vysoce vzrostla návštěvnost, se kterou stoupal i zájem návštěvníků. Bylo nám potěšením se zde potkat také s našimi stávajícími zákazníky a s letošním ročníkem veletrhu jsme opravdu spokojeni.“

Šťastný návrat ke kořenům

Dá se říci, že se organizátorům společně se Svazem výrobců a dovozců dřevo­zpracujících strojů a zařízení (SVDDSZ) jako hlavním partnerem veletrhu WOODTEC povedl „husarský kousek“. Připojení Woodtecu k MSV bylo nejen symbolickým návratem na rozcestí, ze kterého se zhruba před 30 lety, odpojením právě od MSV, vydal vlastní cestou, ale především dobrým strategickým krokem.

Návštěvníci Woodtecu nemuseli řešit, co s načatým dnem, když po pár hodinách zjistili, že už si celý WOODTEC prošli. Společná vstupenka jim umožnila navštívit pavilony MSV, kde se mohli inspirovat např. bohatými prezentacemi z oblasti digitalizace, automatizace a robotizace. Tato trendová řešení, která ve stále větší míře pronikají i do segmentů zpracování dřeva a výroby nábytku a stavebně truhlářských výrobků, totiž na Woodtecu prakticky chyběla – až na jedinou výjimku v podobě manipulační robotické ruky na stánku firmy PANAS.

Na MSV mohli návštěvníci mj. vidět celou řadu aplikací pro moderní automatizovanou, digitalizovanou a robotizovanou výrobu

Příště opět samostatně?

Michalis Busios, ředitel projektu, ve svém editorialu v Dřevařském magazínu č. 10/2023 vyjádřil záměr BVV pořádat v příštích letech WOODTEC opět jako samostatný veletrh. Po zkušenostech z let 2015 a 2017, ve srovnání s letošním ročníkem, se ale nabízí k vážnému zamyšlení otázka, zda i pro minimálně následující ročník nezachovat stávající podobu, tedy spojení s MSV a s delší periodicitou (3–4 roky).

Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina