aktuality ekonomika

Ekonomické okienko – 24.09.2023

Informácie z ekonomiky
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Hodnota nových objednávok v priemysle na Slovensku klesla v júli 2023 medziročne  o 7,3 % a dosiahla objem 4,54 mld. €. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne znížili o 11,6 %. Nové objednávky v priemysle začali v júli klesať po piatich mesiacoch medziročných rastov. (Zdroj: ŠÚ SR)

Definíciu energetickej chudoby spĺňa 8,2 % domácností. Uvádza sa to v správe zaslanej minulý týždeň vláde Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Podľa správy by spadalo do energetickej chudoby približne 150 000 domácností, čo je 8,2 % zo všetkých domácností na Slovensku na základe posledného sčítania obyvateľov, domov a bytov. (Zdroj: Pravda)

Výrobné ceny v Česku v auguste vzrástli. Rast výrobných cien v českom priemysle sa v auguste 2023 zvýšil na 1,8 % z 1,4 % v predchádzajúcom mesiaci, zatiaľ čo analytici očakávali, že dosiahne 1,6 %. (Zdroj: ČSÚ)

Firma Mondi odchádza z Ruska. Britská papierenská a baliarenská spoločnosť Mondi oznámila, že predáva svoj najväčší závod v Rusku. Závod Mondi Syktyvkar odkúpi dcérska firma ruskej developerskej spoločnosti Sezar Group, čo zároveň znamená ukončenie všetkých aktivít britskej firmy v Rusku. Sezar Group prevezme závod Mondi v meste Syktyvkar za 80 mld. RUB v hotovosti. (Zdroj: TASR)

Stavebná produkcia  v SR v júli opäť medziročne vzrástla. Stavebná produkcia ako celok dynamickejšie napredovala aj počas júla, v pluse sa udržala vďaka tuzemskej produkcii. Podporila ju najmä rozbehnutá nová výstavba a intenzívnejšie práce na inžinierskej infraštruktúre. Naďalej zaostávala výstavba budov a stavebné práce v zahraničí. Stavebná produkcia v júli 2023 dosiahla 612 mil. eur. a medziročne narástla o 3 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa zvýšila o 2,5 % v porovnaní s júnom 2023.Stavebné firmy v tuzemsku realizovali viac ako 90 % z celkovej produkcie odvetvia. Domáca produkcia stavebníkov sa zintenzívnila, zostala v medziročnom raste už tretí mesiac po sebe. V júli 2023 jeho hodnota zodpovedala 6 %. Celkový rast domácej výstavby ovplyvnila rozhodujúca nová výstavba s medziročným zvýšením o 9,2 %. Podielovo menšie zložky domácej produkcie nedosiahli úroveň spred roka, opravy a údržba sa medziročne znížili o 0,6 % a ostatné práce o 6,2 %.(Zdroj: ŠÚSR)

Tržby a výnosy v lesnom hospodárstve dosiahli vlani úroveň 1,189 mld. €. V porovnaní s rokom 2021 vzrástli o 16,2 %. Najväčší podiel mali tržby za vlastné výrobky a služby, a to až 79,3 %. Celkové tržby a výnosy obhospodarovateľov lesa boli 700,98 mil. € a v porovnaní s predošlým rokom 2021 vzrástli o 20,4 %. (Zdroj: TASR)

Nezamestnanosť sa v auguste oproti júlu mierne zvýšila. Podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku na obyvateľstve v produktívnom veku dosiahol v auguste úroveň 4 %, medzimesačne stúpol o 0,02 %. Miera evidovanej nezamestnanosti stúpla v auguste na 5,23 % z júlových 5,22 %. (Zdroj: SME)

Ceny nemeckých producentov klesli v auguste oproti rovnakému obdobu minulého roka o 12,6 %, čo bolo v súlade s očakávaniami. Tempo poklesu sa tak v porovnaní s vývojom v júli prudko zrýchlilo, keď v predchádzajúcom mesiaci klesli medziročne o 6 %. (Zdroj: www.tradingeconomics.sk)

Produkcia priemyslu v Poľsku aj výrobné ceny klesli. Priemyselná produkcia v Poľsku sa v auguste medziročne znížila o 2 %. V medzimesačnom porovnaní sa výkon priemyslu v Poľsku v auguste zvýšil o 1 %. Výrobné ceny v Poľsku sa v auguste znížili medziročne o 2,8 % a medzimesačne vzrástli o 0,1 %. (Zdroj: PAP)

Cena plynu klesá a je pri tohtoročných minimách. Zásobníky plynu v Európe sú plné na 90 % o 11 týždňov skôr, ako sa predpokladalo. Cena plynu vďaka tomu klesla k tohtoročným minimám a dodávka na budúci rok stojí 50 € za MWh, čo je len tesne nad tohtoročnými minimami z júna. (Zdroj: Trend)

Očakáva sa utlmenie rastu dopytu. Ekonomická výkonnosť prechádza v tomto a budúcom roku útlmom, pričom sa očakáva, že tlaky na výrobnú kapacitu sa zmiernia. Rast dopytu bude utlmený ako doma, tak v zahraničí a sprevádzať ho bude aj stagnácia na trhu práce pri zamestnanosti. (Zdroj: SITA)

Zhoršený výhľad ekonomického rastu. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) nepatrne zhoršila výhľad ekonomického rastu na tento aj budúci rok. Kým v júnovej prognóze hovorila o tohtoročnom raste na úrovni 1,3 % HDP, v septembri ukazovateľ upravila na 1,2 % HDP. (Zdroj: SITA)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina