výstavy

Jarní FOR INTERIOR v Praze s řadou nově se prezentujících výrobců z masivu

Vystavy_ForInterior
MOW – Morávek Original Wood s.r.o. se letos prezentovala širokou škálou dřevěných podlah a stěnových obkladů
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na pražském výstavišti PVA EXPO v Letňanech proběhla ve dnech 30. 3.–2. 4. 2023 dvojice veletrhů se zaměřením na bydlení, vybavení kanceláří, design a zahrady FOR INTERIOR – jaro (18. ročník) a FOR GARDEN (16. ročník), které příchozím zájemcům nabídly komplexní informace pro zvelebení jejich obydlí, pracovních prostor či relaxačních zón. Spolu s jubilejním 10. ročníkem výběrové přehlídky interiérového designu DESIGN SHAKER si je letos nenechalo ujít více jak 25 tisíc návštěvníků a prezentovalo se na nich téměř 360 vystavovatelů na ploše bezmála 12 tis. m2.

Na letňanské výstaviště během čtyř dnů zavítalo 25 368 návštěvníků, kteří se v šesti výstavních halách mohli seznámit s novými trendy a produkty nábytkářského oboru, interiérového designu a zahradní architektury. A to v expozicích celkem 358 vystavovatelů, jež se rozprostíraly na čisté ploše 11 557 m2. Hrubá výstavní plocha souboru veletrhů, na který kromě návštěvníků z řad spotřebitelské či odborné veřejnosti zavítalo také 47 novinářů, činila 24 700 m2 a spolu s tuzemskými účastníky ji využilo také několik zahraničních vystavovatelů ze 7 zemí – Slovensko, Polsko, Rumunsko, Německo, Ukrajina, Litva a Itálie.

Doprovodný program letos nově i s konferencí…

Trojice veletrhů jako obvykle nabídla zájemcům kromě nových produktů také zajímavý doprovodný program zaměřený jak na odborníky v oblasti navrhování a výroby nábytku, interiérového designu a zahradní architektury, tak i na širokou veřejnost. Jeho součástí v případě veletrhů For Interior a Design Shaker byla v zahajovací den proběhnuvší tradiční tisková konference Asociace českých nábytkářů. Na ní přítomným novinářům a odborníkům z oboru se zde dostalo informací o statistických datech týkajících se výroby, importu, exportu a trhu s nábytkem v České republice za rok 2022. Poté následovalo slavnostní vyhlášení výsledků ocenění Nábytek roku 2023 a jeho předání zástupcům výrobních firem (viz eDM 5/2023).

Naopak novinkou v doprovodném programu byla v zahajovací den veletrhů proběhnuvší odborná konference Materiál + Trend, zaměřená na materiály a trendy v oblasti interiéru a organizovaná pod hlavičkou konference Interiéry pražskou interiérovou designérkou Ing. Ivou Bastlovou, DiS. Byla určena interiérovým designérům, architektům, výrobcům a prodejcům nábytku a dalším profesionálům z oblasti interiérů, kterým se na ní dostalo celkem 10 odborných přednášek. Hlavní z nich s dvěma tématy „Jak zkoumat a nacházet/definovat nové trendy“ a „Nové trendy (2024) pro interiérový design“, jim odpřednášela specialistka na trendy Anja Bisgaard Gaede z Dánska, která mimo jiné každý rok připravuje trendovou expozici pro speciální sekci veletrhu bytového textilu Heimtextil ve Frankfurtu nad Mohanem. Mezi přednášejícími byl mimo jiných také mladý pražský designér MgA. Jiří Krejčiřík, specializující se na nábytek, sklo, svítidla, instalace a produktový a interiérový design, jehož tvorba je charakterizována koherentním vizuálním stylem, který propojuje historii se současností.

Z doprovodného programu se nemalé pozornosti návštěvníků těšila konference MATERIÁL + TREND s dvojicí přednášek Anji Bisgaard Gaede z Dánska

Třetí den veletrhů, v sobotu 1. dubna, byl pro zájemce z řad spotřebitelské veřejnosti připraven přednáškový blok Sobotní dopoledne s designem. Proběhl pod vedením kurátorky veletrhu Design Shaker MgA. Veroniky Loušové a jeho šest témat účastníky provedlo úskalími navrhování a realizace. Byl určen všem, kteří plánují změnit svůj domov, rozhodují se, jak vše provést, a zjišťují, co zařízení bytu a domu vlastně obnáší. V průběhu každého dne odpoledne pak probíhala přednáška na téma „Trendy v interiéru“ designérky a specialistky na trendy Ing. Ivy Bastlové. Její součástí byla kromě kompletního přehledu barev pro nadcházející období také pomyslná návštěva výše zmíněného veletrhu Heimtextil s ukázkou jeho kompletní přehlídky nových trendů a směrů.

K nejlákavějším bodům doprovodného programu veletrhu For Garden s řadou floristických vystoupení a ukázek květinových dekorací byla soutěž žáků zahradnických škol „Otvírání jara 2023“.

… a také s tradičním veletržním oceněním

V rámci doprovodného programu byly v druhý den ještě uděleny tradiční veletržní ceny GRAND PRIX za nejzajímavější vystavené produkty. První cenu GRAND PRIX veletrhu Design Shaker získala při své premiérové účasti rodinná firma YOURDESIGN, s.r.o. z Děčína za svítidlo Element Easy Space Sphere Lamp Natural – designovou lampičku tvořící doplněk k firmou vyráběné závěsné variantě svítidla. Porota ocenila její tvarosloví postavené na dokonale zvládnuté technologii z ručně foukaného skla. Je tvořena z jednoho kusu skla včetně skleněné základny. Díky zmíněnému tvarosloví v ní dochází ke spojení dvou geometrických tvarů v jeden celek. Uvnitř vnořeného kuželu je masivní dubový prvek, dostupný v několika barevných variantách, stejně jako kovová objímka pro LED zdroj.

Druhou cenu získala olomoucká firma Sakypaky, s.r.o. za zakázkově vyráběný sedací vak Perseus, který připomíná už spíše křeslo. Díky šití a použité kombinaci materiálů ve výplni není po dosedu „rozplizlý“, ale kompaktně drží tvar. Příjemné sezení, promyšlený polštářek s magnety a střih dělají z tohoto kousku podle poroty víc jak vak.

Třetí cenu GRAND PRIX získala pražská obchodní firma SCANDIUM, s.r.o. za kulatý rozkládací jídelní stůl SM33 na centrální podnoži, který lze ze základního průměru 123 cm zvětšit na průměr 149 cm. A to díky speciálnímu patentovanému systému roztahování, kdy otáčením otočného talíře pod deskou stolu se tři základní křídla synchronně pohybují do polohy, která uvolňuje místo pro výsuvná křídla v základně. Při lehkém tlaku se vysouvací listy rozvinou pomocí pružiny umístěné pod trojúhelníkem uprostřed stolu.

Při výčtu cen v rámci Design Shakeru pak nelze nezmínit ani čestným uznáním poroty oceněnou komodu Barbakan 2 od slovenské firmy BRIK, a.s. Kremnica. Tato komoda pochází z tvůrčí dílny hlavního firemního designéra Ivana Čobeja, podle kterého je vertikálním pokračováním komody v horizontálním provedení. Je založená na jemné hře asymetrie, v reliéfním členění, čímž obytný prostor uživatele ovládne harmonií proporcí. Za obalem z přírodní dýhy je vytvořený prostor tří skříněk s policí. Vyrábí se v provedení přírodní dýha nebo barevný nástřik a v různých rozměrových adaptacích. Podle poroty komoda představuje nejen krásný kus nábytku, ale také praktický funkční prvek, který vynikne v moderním interiéru pro náročné klienty i jako solitér.

Na veletrhu For Interior cenu GRAND PRIX mezi jinými získala firma Kaplan nábytek, s.r.o. Orličky za vloni na podzim v Praze poprvé představené židle a kulatý stůl ELICA o průměru 110 cm s unikátní čepovanou a lepenou konstrukcí a variabilním rozkládacím mechanismem. Vyznačuje se velmi příjemným tvarováním, které harmonizuje s vybraným materiálem a jeho měkce oblé detaily dávají vyniknout kresbě dřeva (viz eDM 11/2022).

Čestné uznání poroty pak obdržely např. firmy MAGNIFLEX – CFH Group Praha za italskou zdravotní matraci MagniCool a také slovenská firma POLYSTON, s.r.o. Badín za estetický prvek pro zvýraznění interiérů business prostorů Glamour recepcia, vyrobený ze speciálního materiálu Kerglass neboli kaleného skla při teplotě 600 °C a s barevným potiskem v rozlišení 1440dpi.

Noví vystavovatelé vyrábí ve většině z masivu

Další zajímavé nábytkové kolekce či solitéry byly k vidění i v expozicích jak stálých, tak i několika nově se prezentujících značek či výrobců. Ze stálých vystavovatelů šlo např. o firmu MOW – Morávek Original Wood s.r.o. z Jilemnice, která se vedle primární pilařské výroby zabývá i různými způsoby většího zhodnocení truhlářského řeziva. Vedle designových komod a stolového či sedacího nábytku, vyráběných od roku 2018 v kombinaci dřeva a ocele pod značkou MOW Original ve spolupráci s brněnským designérem Petrem Šebelou, jde také o letos firmou v Praze prezentovanou nabídku široké škály dřevěných podlah a stěnových obkladů v různých dřevinách (smrk, dub, jasan) a povrchových úpravách (drásání nebo ruční hoblování) ošetřených olejováním.

Dalším vystavovatelem v „kategorii“ stálých byla brněnská společnost DOMESTAV s.r.o., jež se tentokrát v Praze vedle svého variabilního nábytkového systému vybavení dětských pokojů DOMINO BUBBLES prezentovala také ložnicovou kolekcí pro dospělé ARIA, která letos získala první cenu v prestižním ocenění Nábytek roku 2023 od Asociace českých nábytkářů (viz eDM 5/2023). V souvislost s tímto oceněním je pak třeba zmínit ještě poprvé v Praze se prezentující společnost Nábytek Mikulík z Vranovic na Brněnsku, která zde návštěvníkům představila hned dva v anketě oceněné produkty (za mimořádně zdařilý design). A to akustické panely „ONMI“ a manželskou postel s LED osvětlením a chytrým nočním stolkem „SMART“, vyrobenou z lamina v tloušťkách 18 a 25 mm a s použitím speciálního kování bez plastových součástek, vyjma ochranných krytek.

Naproti tomu produkce několika dalších nových vystavovatelů, rekrutujících se z řad malých firem a živnostníků, byla zaměřena výhradně na masiv. Šlo např. o zakázkový nábytek (dubová komoda, dubový konferenční stolek a další) od v roce 2021 vzniklé ochranné známky CHACHA bratrů Václava a Tomáše Chroustovských z pražské městské části Hlubočepy. Z velké části je vyráběn za pomoci ručního nářadí a s maximálním použitím tradičních truhlářských spojů tak, aby každý kus byl vytvořen primárně pro svou funkčnost. Motivy k jeho vytváření jsou podle bratrů touha spojovat dokonalý svět přírody a důmyslnost lidské tvorby v plynulou synergii.

S v podstatě stejným způsobem vyráběnými (téměř bez použití elektrické energie jen pomocí ručního nářadí) dubovými jídelními stoly se na veletrhu prezentoval také Ing. Lukáš Hon z Výškovic na Ostravsku. Pro jejich výrobu (pod značkou HOUNĚ) využívá jak nové dubové fošny a hranoly, tak i materiál nařezaný z trámů starých krovů, který dává každému z jeho stolů punc jedinečnosti a originality. Jejich jednotlivé části jsou navíc spojovány pouze čepy a dlaby tak, aby byly plně rozebíratelné. Jejich povrch je ošetřen lněnou fermeží.

Další nejen jídelní stoly s dřevěnou nebo kovovou podnoží a tentokrát s deskou zhotovenou zpravidla z jednoho kusu (fošny) velmi starého stromu, ale i konferenční stolky, stolky pod umývadlo, kuchyňské a barové desky a jiné interiérové doplňky, pak byly k vidění v expozici poprvé v Praze se prezentujícího Jiřího Hejny z Dobříše. Charakteristickým pro jeho produkci jsou již zmíněné stolové desky (dubové, bukové, javorové) v tloušťkách 70 nebo 80 mm, neomítané neboli s ponechanými „živými“ hranami a jedinečnou kresbou tvořenou stářím stromů, ze kterých jsou nařezány, povrchově upravené tvrdým voskovým olejem.

Z prezentujících se zpracovatelů masivu pak nelze nezmínit ani firmu Alterior Tomáše Boška z Lešan u Prahy, zabývající se výrobou zakázkového masivního nábytku a kuchyňských doplňků. A to opět z přestárlých stromů, rozřezávaných na vlastní pile, a ve spolupráci se zámečníky a skláři.

Ze souběžného veletrhu For Garden nelze nezmínit podle pořadatelů historicky nejširší nabídku zahradního nábytku a zahradních staveb, jako jsou pergoly, zimní zahrady a zahradní domky včetně glampingové verze „zahradního domku“ typu posed.

Foto: autor a archiv ABF

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina