aktuality

Den za obnovu lesa přivedl na paseky v celé zemi tisíce lidí

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula vysazuje lípu srdčitou, český národní strom
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Obnovy lesů po kalamitě, oprav oplocenek kolem stromů, prořezávek několikaletých porostů a dalších lesnických prací se v sobotu 15. října během Dne za obnovu lesa pořádaného státním podnikem Lesy ČR chopilo na 13 místech v zemi a ve všech krajích 6,5 tisíce lidí, kteří vysadili 34 tisíc sazenic dubů, buků, lip, jedlí a dalších dřevin.

Sazenice lípy srdčité, českého národního stromu, dnes v Mariánském údolí v Brně Líšni vysadil také ministr zemědělství Zdeněk Nekula: „Kalamitu se lesníkům podařilo zvládnout už téměř ve všech regionech. Důkazem je klesající objem zpracovaných napadených stromů a postupný návrat Lesů České republiky k běžnému hospodaření. Nesmí se ale polevit. Teď je však zásadní obnova porostů, na které se dnes symbolicky podílíme. V celorepublikovém měřítku se vysazují zhruba dvě třetiny listnatých stromů a třetina jehličnanů, tedy lesy pestřejší a odolnější vůči klimatické změně,“ uvedl.

Kromě lesnických prací absolvovali účastníci Dne za obnovu lesa stezku s desítkami zastavení věnovanými ochraně lesa, myslivosti, měření dřeva, lesní pedagogice, ale i práci s koňmi v lesích, sběru plodů a semen ze země i stojících stromů a programům Lesů ČR – Vracíme koně, sovy a vodu lesu. Mnozí ochutnali regionální speciality, opekli si špekáček a z reakcí bylo jasné, že nikdo nelituje rozhodnutí strávit pošmournou podzimní sobotu právě v lese.

Zdroj: Lesy ČR

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina