aktuality

Vtedy – spomienka na obývačku

Typické zariadenie obývačky pred polstoročím nábytkom z podniku Tatra nábytok. Foto: TASR
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Múzeum Vtedy v Prievidzi sa špecializuje na spomienky na nábytok a bytové zariadenia, na spotrebné predmety 70-tych a 80-tych rokov druhej polovice 20. storočia. Od 23. septembra 2022 je tu inštalovaná expozícia „Byt z obdobia socializmu“. Na ploche 70 m² predstavuje nábytok, doplnky, zariadenia, koberce, štýl maľovky. Organizátorom je občianske združenie Spolu v Prievidzi, predstaviteľ Michal Dobiaš si posťažoval, že napriek krátkemu historickému obdobiu sa exponáty veľmi ťažko hľadajú a pripravujú na inštaláciu.

S týmto štýlom expozície začali iba vlani, keď 1. septembra 2021 sprístupnili 1. časť prezentácie zariaďovania z obdobia socializmu. Ukázali úroveň výroby a dizajnu predmetov dennej potreby, doplnenie o expozíciu predmetov pre obchod a školu. Múzeum Vtedy v Prievidzi je súčasťou Galérie Jabloň, zaradenej do Kultúrneho a spoločenského centra, je umiestnené iba 2 km od kúpeľného mesta Bojnice.

Charakteristickým exponátom aktuálnej výstavy je nábytková zostava vyrobená v podniku Tatra nábytok Pravenec, ktorej 300 tisíc kusov išlo na export. Obľúbená bola aj na Slovensku. Priamo v Prievidzi bol výrobný závod, ktorý vznikol pred 80-tymi rokmi z dielne súkromného podnikateľa v roku 1942. Po znárodnení v roku 1955 bol pričlenený k podniku Tatra nábytok. Dlhodobým výrobným programom bola obývacia stena Adrika, vyrábali aj čalúnené súpravy Kati, Color, konferenčné stolíky, kancelárske stoly, váľandy, kostry na čalúnené súpravy.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina