reportáže

Zelená stavba – značka a firma zároveň

Reportaz_Zelena-stavba
Mgr. Ľuboš Kolesár, konateľ spoločnosti Zelená stavba v rozhovore pre verejnoprávnu RTVS. Foto: archív Zelená stavba, s.r.o.
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Prvú difúzne otvorenú drevostavbu postavili už v roku 2009. Svoju misiu, vytvárať zdravé domy, v roku 2011 pomenovali názvom spoločnosti “zelená stavba”. Spokojní zákazníci stoja za úspechom ich rastu. Vďaka odporúčaniam je „zelená stavba” dodávateľom domu pre rodičov, súrodencov, priateľov a známych ich zákazníkov. Vďaka dôrazu na poctivosť a pravidelné odborné vzdelávanie vytvorili stabilný tím, v ktorom remeselníci pracujú s odhodlaním, zanietením a vášňou. Drevársky magazín sa s nimi stretol na výstave v Bratislave a využil príležitosť na bližšie predstavenie.

Nie je ani drevár a ani stavbár. K drevu sa dostal, ako sám hovorí, cez predaj rekuperácií pre domy a novostavby. Predovšetkým pre drevostavby. Spočiatku ich dodával pre jedného klienta, ktorý staval drevodomy. Vtedy mu tento spôsob stavieb učaroval. Začal sa oň zaujímať, študovať ako samouk a cez výrobu panelov v subdodávke pre tohto klienta do tajov drevodomov postupne vnikal. Spolupráca síce neskončila najšťastnejšie, dotyčný pán oklamal ľudí a zmizol s peniazmi, ale jemu sa myšlienka drevostavieb zapáčila a tak pri tom ostal. Založil firmu Zelená stavba so sídlom v Košiciach a začal rozvíjať značku na stavbu drevodomov.

Zo začiatku to bolo ťažké. Väčšinou chodili potenciálni zákazníci s požiadavkou, aby im postavil murovaný dom. Aj preto v prvý rok existencie firmy postavil iba jeden drevodom. Na ten ďalší dva a potom sa to postupne rozbehlo lepšie. Dnes firma skončila na čísle desať až dvanásť domov ročne. Individuálny prístup k zákazníkovi, dôkladná práca a komplexné služby – to sú hlavné atribúty firemnej filozofie.

Referenčné stavby spoločnosti Zelená stavba môžete nájsť najmä na východnom Slovensku. Rodinný dom v Rozhanovciach

Mgr. Ľuboš Kolesár, ktorý vyštudoval strategický marketing a manažment na Fakulte manažmentu UK Bratislava, sa pre Drevársky magazín rozhovoril:

Ľ. K.: Spomínam si veľmi živo na našu prvú realizáciu – dodnes stojí. (smiech) Dnes už máme na firme aj vlastných projektantov, spolupracujeme s architektmi. Už to, prosto, nerobíme na kolene. Na začiatku som projektanta, ktorý vie kresliť drevostavbu, hľadal na internete a našiel som ho iba v Martine. Tak som si, dokonca, začal myslieť, že v Košiciach žiadny nie je. (smiech) Ako všetky začiatky, aj naše boli strastiplné.

DM: Predsa len, spomínaš si na svoje začiatky? Alebo sa minulosťou veľmi nezaoberáš, ideš len dopredu?
Ľ. K.: Firma vznikla v roku 2011, ale ochrannú značku Zelená stavba mám registrovanú na Úrade priemyselného vlastníctva už od roku 2009 alebo 2010. Pôvodne tá značka mala byť na rekuperácie, ale napokon sa to vyvinulo ako vcelku úspešný synergický projekt. Všetko sa vyvíjalo postupne. Prvý dom sme rezali, pílili a stavali priamo na stavbe. Prišli mi 13-metrové KVH hranoly, ktoré sme priamo na mieste spracúvali a stavali z nich na pozemku panely a dom. Trúfli sme si, lebo sme mali skúsenosť zo spomínanej subdodávky panelov, ktoré sme vyrábali v hale. Tú som po neúspešnom konci spolupráce zrušil. A pre moje vlastné začiatky „v malom“ som halu spočiatku nepotreboval, keďže som postavil jeden dom za rok. Dnes fungujeme tak, že…

Zobraziť celý článok v eDM 5/2022 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina