materiály

Čtyři nohy stabilní i na nerovné podlaze

Ukázka vyrovnání nerovnosti pod jedním ramenem. Foto: Radomír Čapka
Ukázka vyrovnání nerovnosti pod jedním ramenem. Foto: Radomír Čapka
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Obecně platí pravidlo, že čtyři nohy jsou stabilnější než tři. Ovšem za podmínky, že stůl či židle stojí na rovné podlaze. V případě výraznějších nerovností naopak získávají výhodu nohy tři. To ale nemusí platit vždy. Použijeme-li speciální stolovou podnož s funkcí samostabilizace, nemusíme se bát větších nerovností na podlaze ani se čtyřmi nohami.

Samostabilizační podnož, kterou zde představujeme, je konstruovaná jako čtyřramenný kříž s centrální nohou a speciálním pružinovým polohovacím mechanismem ukrytým ve válcovém středu kříže. Každé rameno kříže je k podnoži připojeno přes vlastní polohovací mechanismus, který je na ostatních nezávislý. Funguje na podobném principu, jaký známe např. z polohovacích postelových roštů: pohybem v jednom směru ho lze výškově polohovat, po dosažení horní koncové pozice se vrací do základní polohy. Tato funkce umožňuje srovnat podnož na nerovném podkladu tak, aby všechna čtyři ramena ležela na podlaze a stůl se nekýval.

Srovnání podnože se provádí jednoduchým pohybem tak, že se zatlačí shora na desku. Vyvinutý tlak musí být natolik silný, aby přetlačil pružiny ramen, která „sedí“ na podlaze, a to až do té míry, dokud se o podlahu neopře poslední ze čtyř ramen.

Z uvedených obrazových ukázek je zřejmé, že kříž, jehož půdorysný rozměr v diagonále je 51×51 cm, dokáže vyrovnat i nerovnosti o výšce kolem 3 cm.

Foto: Radomír Čapka

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina