aktuality

IKEA chce vrátit vládní koronavirovou podporu

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Švédský nábytkářský řetězec IKEA chce vrátit finanční pomoc, kterou během koronavirové krize získal prostřednictvím vládních podpůrných programů. Obdržel ji v devíti zemích včetně České republiky.

Kromě České republiky chce IKEA vracet státní pomoc také v Belgii, Chorvatsku, Irsku, Portugalsku, Rumunsku, Srbsku, Španělsku a Spojených státech. Listu Financial Times to řekl Tolga Oncu, vedoucí maloobchodního provozu holdingu INGKA, který zastřešuje provoz prodejen IKEA. Obchodní řetězec znovuotevřel téměř všechny své prodejny a po zhruba dvouměsíční pauze momentálně zaznamenává zvýšený zájem zákazníků, píše deník. „Je proto správné říci děkuji, pomohli jste nám během složitého období, ale nyní přišel čas peníze vrátit,“ řekl Oncu k podpoře, kterou získali.

V Česku bude firma vracet miliony korun, napsaly Hospodářské noviny. Podobně jako jiné firmy požádala o příspěvek na náhrady mezd svých pracovníků, přičemž jen za březen dostala od státu téměř 8 milionů Kč. „Zjistili jsme, že se o naše lidi postaráme vlastními silami. Jsou firmy, které pomoc potřebují víc než my,“ řekl deníku finanční ředitel podniku Jan Váchal.

IKEA dlouhodobě usiluje o co největší míru finanční nezávislosti, proto například nikdy nevstoupila na burzu. Diskuse společnosti s jednotlivými vládami o možnostech vrácení peněz nyní teprve probíhají. V Česku chce podnik vše potřebné vyřídit do konce června.

Čtyři české obchodní domy IKEA otevřely 11. května v rámci třetí vlny uvolňování koronavirových opatření. Otevření provázel vysoký zájem zákazníků, před provozovnami se tvořily dlouhé fronty. Za první týden je navštívilo přes 135 tisíc lidí. Vedení firmy očekává, že i přes jarní propad tržeb bude letošní rok úspěšnější než loňský.

Zdroj: iDNES

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina