konštrukcie

Židle 3x jinak aneb Jak se tvoří design

Židle 3x jinak aneb Jak se tvoří design
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V tomto příspěvku představujeme dvě rozebíratelné konstrukce židlí od mladých začínajících designérů, z nichž jedna se na veletrhu imm cologne 2020 dostala do nejužšího výběru návrhů nominovaných na ocenění Pure Talents Contest 2020. A na závěr jako „bonus“ jedno netypické řešení konferenčních židlí.

Spojovací systém CLICK

Autorem robustního a intuitivního nábytkového systému CLICK, prezentovaného zde na příkladu židle, je začínající novozélandský průmyslový designér Will Cook, pocházející z Velké Británie. Systém navrhl během studia průmyslového designu na Massey University ve Wellingtonu. Inspirací mu byla jeho vlastní frustrace z toho, že si nemohl koupit vysoce kvalitní designový nábytek.

Během studií pracoval u dodavatele designového nábytku obklopen příklady krásného a funkčního nábytku. Jeho finanční situace jako studenta ale znamenala, že se musel spokojit s levnými alternativami s nízkou kvalitou. Viděl zde tržní potenciál pro designový nábytek dostupný pro lidi, jako je on.

„Náklady na vysoce kvalitní nábytek vyplývají z materiálů a složitosti výroby. Jedním ze způsobů, jak náklady snížit, je kombinovat způsoby hromadné výroby s nízkonákladovými materiály, jako jsou vstřikované plasty (polypropylen), čímž získáme produkty vysoké kvality při snížených jednotkových nákladech,“ říká Will Cook.

Možnosti získání designového nábytku dostupného pro jeho cílový trh aktuálně nabízí tzv. demont výrobky v plochých obalech z dřevotřískových desek nízké kvality nebo repliky designového nábytku s nízkou kvalitou. Ty ale mohou vykazovat známky poškození již během několika hodin od montáže. Nízká kvalita spojovacích prvků a konstrukčních spojů znamená, že nemohou být opětovně sestaveny, což komplikuje možnost jejich přepravy.

„Abych porozuměl svému cílovému trhu, provedl jsem si malý lokální průzkum, kde 75 % účastníků bylo ve věkové skupině 20–25 let. Zjistil jsem, že 62 % z nich se stěhuje nejméně jednou ročně a 82 % z této skupiny si chce s sebou vzít i svůj nábytek. Chtějí se ve svém prostoru cítit pohodlně, ale jsou omezováni svojí finanční a životní situací. Lidé ve sdílených domech nechtějí utrácet peníze za vysoce nákladný nábytek, který by se mohl poškodit. Nechtějí investovat do něčeho pěkného a pak to muset stěhovat z místa na místo. U demont nábytku také většina respondentů považuje za frustrující jeho montáž,“ pokračuje Will.

Počáteční soubor kritérií návrhu, vzešlý z výzkumu, použil k vývoji tří konceptů. Vysoce proveditelné aspekty každého konceptu vybral pro další vývoj a výrobu prototypů. Důležitost přenositelnosti tohoto produktu znamenala, že prototypování zahrnovalo mnoho iterací spojových mechanismů, které byly bez spojovacích prvků a intuitivní pro použití. Vedle testování spojů provedl iterace v plném měřítku a testování funkčních i estetických kritérií. Prototypy testoval s uživateli na základě konstrukčních kritérií, která byla poté změněna, aby odrážela potřeby uživatelů – při dodržení ergonomických požadavků.

Finální prototyp, který se dostal do nejužšího výběru návrhů nominovaných na ocenění Pure Talents Contest 2020 na lednovém imm cologne, představuje základ intuitivního nábytkového spojovacího systému CLICK. Rozebíratelná konstrukce židle je složena ze šesti samostatných prvků a podsestav, které lze uložit do přepravní kartonové krabice. Nosná konstrukce je z plastu, sedadlo a opěradlo ze dřeva. Základním prvkem je sedákový kříž s připevněným sedadlem. Do spodních koncovek kříže se zasunou 4 nohy a do horních koncovek 2 prodloužené zadní nohy, k nimž je přišroubováno dřevěné opěradlo.

Spojovací systém je založen na principu zásuvných modulů s předpruženými zaklapávacími zámky. Vnější prvek je opatřen párem proti sobě umístěných otvorů ve tvaru oválu. Součástí zásuvného prvku jsou dvě proti sobě situované ploché pružiny s oválnými výstupky, které po zasunutí do protikusu v koncové pozici zapadnou do otvorů v protikusu a obě části vůči sobě zaaretují. Při rozebírání nábytku na jednotlivé díly se postupuje tak, že se odpružené výstupky jednoduše zatlačí dovnitř a zásuvný modul se vytáhne.

Jak bylo naznačeno v úvodu, Will Cook předpokládá sériovou výrobu plastových dílů metodou vstřikování plastů do forem. V případě představeného prototypu si ale pomohl metodou 3D tisku.

Spojovací popruh

Jiný spojovací systém prezentovaný na funkčním prototypu židle představil kolektiv studentů Akademie designu Řemeslné komory v Münsteru (Akademie für Gestaltung HWK Münster). Jednotlivé díly a prvky židle Finn, jejímž autorem je Friedemann Sill, jsou vyrobeny z 18mm multiplexu. Dva boky a dva luby jsou vyfrézovány na CNC obráběcím centru, sedák a opěrák jsou složeny z úzkých latěk (každý z 23 ks). Boky a laťky jsou na určitých místech profrézovány úzkými průchozími otvory. Spojovacím prvkem je stahovací popruh s ráčnovým napínacím mechanismem. Boky se nasucho spojí s luby a popruh se provlékne postupně všemi otvory v přesně daném pořadí (včetně latěk sedáku a opěráku). Tím se sestaví celá židle. Začátek a konec popruhu se pod sedákem spojí prostřednictvím napínáku a napnutím popruhu se celá konstrukce pevně spojí a vyztuží. Segmentovaná plocha sedáku i opěráku ale díky tomu získá flexibilitu, díky které se dokáže ergonomicky přizpůsobit tvaru těla sedící osoby.

Noha přes nohu

Poněkud „z jiného soudku“ je židle Spielbein (doslova „hravá noha“), jejímž autorem je Peter Otto Vosding. Návrh zpracoval v roce 2015 jako diplomovou práci na Univerzitě aplikovaných věd v Darmstadtu. Zadáním práce bylo Sezení v malých a středně velkých místnostech.

Židle má na pravé straně svislé nohy spojené trnoží, nohy na levé straně jsou pod úhlem vykloněné do boku. Tento tvar je reminiscencí člověka stojícího v relaxačním postoji s jednou nohou vzpřímenou a druhou uvolněnou pod úhlem. Zasunutím šikmých nohou jedné židle mezi svislé nohy druhé židle (čímž vzniká dojem překřížených nohou) může být vytvářena řada židlí vedle sebe. Zasunuté šikmé nohy se zároveň zaklesnou za trnož a obě židle jsou tak vůči sobě zafixovány. Tímto způsobem lze sestavovat libovolně dlouhé lavice. Židle ale mohou stát zcela samostatně a tvořit tak neotřelé prvky interiéru.

Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina