aktuality

Grand designérkou roku je po osmi letech opět Lucie Koldová

Lucie Koldová
Grand designérka roku
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ve středu 29. dubna večer byli v rámci mimořádného pořadu na ČTart vyhlášeni vítězové výročních cen Akademie designu České republiky Cen Czech Grand Design 2019. Držitelkou titulu Designér roku a zároveň absolutní vítězkou letošního ročníku se stala Lucie Koldová, která zopakovala úspěch z roku 2012, a stala se tak v historii soutěže první držitelkou dvou titulů Grand designér roku.

Vzhledem k trvajícím opatřením kvůli koronaviru byli letos vítězové vyhlášeni formou dokumentárního pořadu v režii Tomáše Luňáka. Není bez zajímavosti, že Lucie Koldová se kromě jediného ročníku Cen objevila ve všech zbývajících třinácti. V letech 2007 a 2008 bodovala poprvé s nominací v kategorii Objev roku, následně nechyběla ani jednou v „královské disciplíně“ Designér roku. Několikrát se probojovala do finále, třikrát kategorii vyhrála (naposled loni) a jednou dokonce získala i nominaci v kategorii Designér šperku roku. Letošní Cenu Ministerstva kultury ČR Designér roku získala za stůl XX (výrobce: Javorina), kolekci nábytku Manta (výrobce: mmcité1), židli Celine (výrobce: Freifrau) a židli Cocon (výrobce: Master & Master).

Cenu MPO Design pro export Výrobce roku obdržela firma Master & Master za židli Cocon (design: Lucie Koldová) a lavičku Steps (Herrmann & Coufal).

Další kategorie:
Módní designér roku – Jan Černý
Designér šperku roku – Eliška Lhotská
Grafický designér roku – Jan Matoušek
Fotograf roku – Michaela Karásek Čejková
Ilustrátor roku – Nikola Logosová
Objev roku – Vítek Škop

Do Síně slávy byla uvedena výtvarnice Květa Pacovská.

Kompletní výsledky najdete ZDE.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina