výstavy

LIGNA 2019 poskytla plodné klima pro budoucí investice

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V pátek 31.5. se po pěti dnech uzavřely brány veletrhu LIGNA 2019 v Hannoveru. Hlavní důraz letošního bienále byl kladen na integrovaná řešení umožňující firmám všech velikostí – od specializovaných dřevozpracujících firem až po velké sériové výrobce – uspokojovat současné požadavky trhu a připravovat se na budoucí výzvy. Zatímco z hlediska návštěvnosti a počtu vystavovatelů si letošní LIGNA zhruba udržela úroveň předchozích dvou ročníků, po stránce výstavní plochy se mírně rozrostla. Důvodem byly větší expozice některých vystavovatelů. „Veletrh LIGNA jednoznačně podtrhl svou pozici globální události v oblasti dřevozpracujícího průmyslu a místa, kde se objevují aktuální novinky,“ poznamenal během závěrečné tiskové konference člen představenstva Deutsche Messe Dr. Andreas Gruchow.

LIGNA v číslech

Letos, stejně jako předloni, organizátoři uvádí bez bližšího upřesnění účast více než 1500 vystavovatelů z 55 zemí na čisté výstavní ploše 132 000 m2. V roce 2017 přijeli z 50 zemí a čistá výstavní plocha dělala 129 000 m2.

Co se zastoupení jednotlivých států týká, tak i letos pokračoval pokles domácích vystavovatelů. Zatímco v roce 2013 se Ligny zúčastnilo 720 německých firem, o dva roky později jich bylo 658, předloni 618 a letos 559. Druhá v pořadí, Itálie, se drží zhruba na stejných číslech – předloni 276, letos 274. Výrazně ale vzrostla účast Číny, která se z předloňských 55 dostala na letošních 90. Zaujala tak v pořadí třetí místo a přeskočila Rakousko s 61 vystavovateli (předloni 63). Česká republika se s 24 vystavovateli (předloni 27) posunula z 10. na 13. pozici, když ji letos přeskočilo Dánsko, Nizozemsko a Švýcarsko. Všech 13 míst je pro lepší přehlednost uvedeno v připojené tabulce. A jen pro úplnost: Slovensko na letošní Ligně zastupovaly 2 firmy (předloni 3).

„Na veletrh LIGNA během pěti dnů od 27. do 31.5. přišlo více než 90 000 návštěvníků z více než 100 zemí. Více než 40 000 jich přijelo ze zahraničí. Zaznamenán byl nárůst počtu účastníků ze Severní Ameriky a jihovýchodní Asie.“ Tuto stručnou a blíže nespecifikovanou informaci zveřejnili pořadatelé v poslední den veletrhu, když ke statistice prvních čtyř dnů připočetli odhad posledního dne. Čísla jsou podobná jako v roce 2017, kdy zveřejnili údaje: 93 000 návštěvníků ze 101 zemí, z toho zhruba 40 000 zahraničních.

Jak moc se nás dotkne digitalizace?

Přestože letošní LIGNA zahrnovala jako každý rok všechny segmenty od prvotního zpracování dřeva až po výrobu nábytku, od ručního nářadí a základních truhlářských strojů až po velké technologické linky, nosným tématem napříč všemi kategoriemi byla digitalizace, automatizace, robotizace. Atmosféra veletrhu byla silně ovlivněna Průmyslem 4.0, což se odrazilo i v průzkumu, který mezi návštěvníky pro organizátory veletrhu provedla specializovaná agentura. Více než 50 % návštěvníků hodnotilo význam Průmyslu 4.0 jako vysoký až velmi vysoký. Asi 40 % z nich buď modernizuje stávající strojní zařízení, nebo uvažuje o koupi nových strojů, aby mohli využívat výhody technologií Průmysl 4.0.

„Se svým zaměřením na digitalizaci, automatizaci, robotiku a revoluční povrchové technologie vystavovatelé veletrhu LIGNA na jedné straně sehráli významnou roli při řízení technologického pokroku a na druhé straně technologie, které byly na minulé Ligně považovány za vizionářské, se nyní staly realitou,“ okomentoval nosné téma akce Andreas Gruchow.

„Veletrh LIGNA 2019 ukázal, že jsme udělali velký skok kupředu ve směru digitálního zpracování dřeva, a že zájem o vyspělé technologie je na celém světě vysoký,“ doplnil ho Pekka Paasivaara, prezident Asociace německých výrobců dřevozpracujících strojů (VDMA).

A tak zatímco po minulé Ligně se mezi tuzemskými odborníky diskutovalo o tom, zda vůbec a případně v jakém časovém horizontu se našich malých zakázkových firem nějakým způsobem dotkne proces digitalizace, automatizace a robotizace, po letošní Ligně o tom již nemůže být pochyb. K této nové realitě významně přispívá i současný vývoj na trhu s pracovní silou. Situace silně připomíná roky 2007, 2008…

Trendy a inovace

Digitalizace
Výrobci dřevoobráběcích strojů pro masivní dřevo a aglomerované materiály se soustředili na automatizaci a integrované systémy, zejména na modulární technologie jakožto na vstupní bránu k digitalizaci. Tento přístup je jedním z end-to-end (Princip end-to-end je založen na tom, že pokud je to možné, měly by být operace komunikačního protokolu definovány tak, aby byly prováděny buď v koncových bodech komunikačního systému, nebo co nejblíže zařízení, které je ovládáno. Zdroj: Wikipedie) postupů digitalizace – s koncepty zahrnujícími vše od plánování a navrhování až po výrobu a monitorování – na rozdíl od tzv. ostrovních řešení. Dalším pozoruhodným rysem těchto nových digitalizovaných technologií je, že jsou stejně intuitivní a snadno ovladatelné jako smartphony.

Robotizace
Robotizované technologie se stávají stále více normou napříč všemi oblastmi průmyslové výroby, od podávání materiálu přes procesy založené na spolupráci lidí a strojů až po povrchovou úpravu. Povrchová úprava jako článek hodnotového řetězce je stále více integrována do celkového výrobního systému. Systémy automaticky řízených vozíků optimalizují materiálové toky. A pokročilé řídicí moduly centrálního systému inteligentně spravují přidružená data a rychle a efektivně je agregují pro nejnáročnější scénáře kusové výroby.

Cloudová správa dat
Z představených cloudových technologií bylo naprosto jasné, že správa dat založená na cloudových technologiích nyní plně změnila přechod z privátních uzavřených systémů na digitální ekosystémy. Díky rostoucímu počtu řešení digitální asistence je stále efektivnější využití výrobních dat pro preventivní údržbu a plánování výroby. V této míře na letošní Ligně představená vize end-to-end řízení materiálů a nástrojů založená na cloudu se může brzy stát realitou.

Plug & Work
Další vize, která přichází a přibližuje se realitě, se týká sítí založených na standardizovaných komunikačních protokolech pro všechny stroje od různých výrobců. V této souvislosti Evropská federace výrobců strojů pro zpracování dřeva (EUMABOIS) a Asociace německých výrobců dřevozpracujících strojů (VDMA) využily Lignu k vytvoření rámce pro nový standard P&W (Plug & Work – zapoj a pracuj). Rámec je společným projektem osmi předních evropských výrobců dřevozpracujících strojů.

Rozšířená realita
Dalším klíčovým trendem v dřevozpracujícím průmyslu je rozšířená realita – především použití speciálních brýlí a tabletů pro vizualizaci pracovních kroků a stavů strojů (např. správné nastavení upínacích prvků na CNC obráběcích centrech apod.).

Bezpečnost kotoučových pil
LIGNA 2019 také představila řešení „vše v jednom“, která mohou efektivně spojit více samostatných strojů a vytvořit tak integrované procesní toky. Letošní veletrh rovněž představil nové trendy v kategorii kotoučových pil, které přinášejí další zvýšení v oblasti průmyslové bezpečnosti. Jedná se o vysoce výkonné senzorové systémy pro detekci materiálu – novou generaci technologie samočinného skeneru, která představuje strhující počáteční implementaci umělé inteligence do dřevozpracujícího průmyslu.

Nová úroveň digitálního tisku
K hlavním tahákům veletrhu v oblasti dřevěných stavebních konstrukcí patřila světová premiéra šestiosého agregátu, který dokáže zpracovávat obrobky ze všech stran bez změny jejich pozice. Byl představen také nově vyvinutý membránový lis, který zvládne zakřivené a nerovné povrchy. V oblasti digitálního tisku, který byl součástí segmentu povrchových technologií, byli návštěvníci svědky nového softwaru, který dokáže generovat data i pro extrémně náročné dekorativní laminátové vrstvy, jako je věrný vzhled kamene, v jediném průchodu linkou při zachování extrémně vysoké úrovně kvality.

Lesnictví 4.0
V sekci lesnických technologií se pozornost zaměřila na změnu klimatu, lesnictví 4.0, integraci digitálních strojů, sledování dodavatelského řetězce, řízení toku dřeva, použití VR brýlí pro řízení strojů a aplikace pro různé operace v lese. Další klíčová témata se týkala rozvoje lesních přístupových cest a nových přístupů k lesnické logistice.

Doprovodný program

Součástí doprovodného programu byla řada speciálních zón a akcí, které se tradičně těšily zájmu návštěvníků, mezi nimi například LIGNA.Forum, LIGNA Campus a samozřejmě vzdělávací workshopy LIGNA pro uživatele zařízení z řad truhlářů, tesařů a montážníků. A pak tu byly absolutní magnety pro návštěvníky, hlavní z nich Mistrovství v řízení jeřábů a Mistrovství dřevorubců Německa.

Jednotlivým trendům a novým technologiím se budeme věnovat detailněji v samostatných článcích v příštích vydáních Dřevařského magazínu.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina