aktuality

Odpad je synonymem pro moderní bio materiál

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Biomaterial1mSedět na mořské trávě, odpadu z brambor nebo listí? To vše je možné s novými bio materiály pro výrobu židlí. Designéři objevují přírodu jako zdroj inspirace a vytvářejí klasický sedací nábytek se „zelenými“ kritérii.

Židle je pro každého návrháře velkou výzvou. Sedací nábytek vždy představoval objekt pro inovace – jen si vzpomeňte na konzolové židle z Bauhausu nebo na plastové židle z 60. let. Jejich průkopnické tvary a materiály často předběhly svou dobu a současně odrážejí společenské trendy. Také současné modely nesou zřetelné znaky těchto proudů ve způsobu, v jakém zdůrazňují udržitelný design.

Při hledání zdroje udržujících materiálů dnes designéři objevují přírodní materiály jako zdroj inspirace. Zjevně nepotřebné odpadní produkty jsou zpracovávány na prvotní a recyklovatelné materiály pro nové modely židlí. Mnozí návrháři experimentují s rostlinným odpadem a podobnými organickými zbytky. Zkouší velmi neobvyklé zdroje surovin pro výrobu bioplastů např. pro skořepiny sedadel. Na rozdíl od konvenčních materiálů nabízejí tyto bio materiály zásadní výhody: suroviny jsou volně k dispozici ve velkém množství a mohou být trvale využívány.

Vezměte si například mořskou trávu. Tisíce tun kvetoucích rostlin je vyplaveno na pobřeží. Designérka Carolin Pertsch tento materiál používá k vytvoření své stoličky Zostera. Rostlinný odpad, který by jinak skončit jako zvláštní odpad na skládce, je používán jako bioplast pro výrobu sedadla stoličky.

Biomaterial Zostera1Biomaterial Zostera2

Jarrell Goh ze Singapuru má podobný přístup se svojí Bramborovou stoličkou (Potato Stool), vyrobenou z bramborového průmyslového odpadu.

Biomaterial Potato1Biomaterial Potato2

Holandská designérka Christien Meindertsma vytvořila židli Flax ze lnu a plastu vyrobeného z kyseliny polymléčné (PLA). Oceněný sedací nábytek je plně biologicky odbouratelný a dokazuje, že požadavek na ekodesign může být velmi elegantní.

Biomaterial Flax

Křesílka a židle Artichair od studia Kizis jsou také mimořádně elegantní. Aténsko-londýnské studio využívá pro výrobu skořepin sedadel 100% biologicky odbouratelný ecomateriál z odpadu z artyčoků.

Biomaterial Artichair1Biomaterial Artichair2

Jedním z nejnovějších projektů, které přijaly tyto myšlenky, je židle Beleaf od slovenského návrháře Šimona Kerna. Ten při vývoji židle používá směs spadaného listí a bio pryskyřice vyrobené ze zbytků oleje na vaření. Dokazuje, jako ostatní zde zmíněné modely, že neexistuje nic takového jako odpad – místo toho je to pouze nový materiál pro navrhování a tvorbu nových výrobků.

Biomaterial Beleaf1Biomaterial Beleaf2

Letošní veletrh interzum nabídne od 16. do 19. května ve speciálně vyhrazeném prostoru v hale 4.2 přehlídku udržitelných materiálů. Pod heslem „Cirkulární myšlení“ představí celou řadu novinek včetně židlí vyrobených z použitých džínů.

Foto nahoře: Designérka Carolin Pertsch při výrobě sedáků pro stoličky Zostera

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina