aktuality

Digitalizovaná dřevěná konstrukce – knihovna a seminární centrum BOKU Vídeň

Nová dřevo-betonová budova Univerzity přírodních zdrojů a biologických věd (BOKU) ve Vídni. Foto: Hertha Hurnaus
ohra_728x90px
ohra_350x90px
ohra_728x90px
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Areál Univerzity přírodních zdrojů a biologických věd (BOKU) ve Vídni byl rozšířen o dřevěnou konstrukci s užitnou podlahovou plochou 3000 m². Nová budova, kterou navrhlo architektonické studio SWAP Architekten ZT GmbH, nabízí prostor pro seminární centrum, knihovnu, kanceláře pro několik oddělení a sdílené prostory. Otevřená vstupní úroveň a veřejná terasa vytvářejí komunikační rozhraní pro studenty a členy fakulty z okolních budov. Kromě atmosférických vlastností dřevěných povrchů přispívá vysoký podíl denního světla k příjemnému prostředí pro učení a práci.

Vzhled budovy charakterizuje dřevěná kostra. Fasádní rošt z neošetřeného dřeva pokračuje v interiéru vstupního prostoru a v knihovně jako konstrukční rošt stropu. Nosná konstrukce se stává designovým prvkem.

Zasklení v plné výšce vytváří dialog mezi interiérem a exteriérem. Během teplé sezóny lze jednotlivé skleněné prvky otevřít na terasu a vytvořit tak místo pro setkání studentů.

Čtyřpatrová dřevěná konstrukce byla vyrobena z prefabrikovaných křížem laminovaných dřevěných prvků (CLT). Podstavec, který je částečně pod zemí, a schodiště jsou železobetonové.

Veřejné a velmi frekventované pokoje se nacházejí v nižších úrovních. Dvě velké seminární místnosti na vstupní úrovni lze spojit a otevřít směrem k foyer, aby poskytovaly velký prostor pro akce. Učební prostory v knihovně, stejně jako seminární místnosti níže, jsou orientovány do parku na severovýchodě s hustou vegetací. Oddělení, z nichž každé zahrnuje kanceláře, zasedací místnost a malou kuchyň, jsou na dvou nejvyšších úrovních.

Pro plánování a stavbu byly použity moderní digitální technologie. Poté, co tým návrhářů spolupracoval na vytvoření komplexního modelu BIM, byl použit k extrakci všech relevantních informací k výrobě jednotlivých prvků CLT. Poté společnost Stora Enso Wood Products vybavila tyto prvky digitálními senzory, které nepřetržitě snímaly teplotu a vlhkost během přepravy a montáže. Tyto informace sloužily k zajištění toho, že u žádného z prvků nebyly překročeny žádné prahové hodnoty.

Budova byla oceněna pro svůj udržitelný design. Získala 965 z 1000 možných bodů rakouského stavebního standardu klimaaktiv, a získala tak zlatý certifikát. Kromě klimaticky neutrálních stavebních materiálů byla oceněna kompaktnost budovy a její pozitivní vliv na energetickou účinnost.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Nastavit odběr novinek

Please enable the javascript to submit this form

cs_CZČeština