aktuality

Vědci se neshodnou, zda je dřevo obnovitelný zdroj

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Drevo BiomasaBiomasu za zelený zdroj v energetice považuje Evropská unie, ve vědecké obci je to však věc diskuze. Někteří odborníci souhlasí, jiní odporují. Byznys s dřevními peletami, hlavně mezi USA a Evropou, přitom neustále roste.

Evropská politika říká zcela jasně: biomasa je stejně jako solární či větrné zdroje obnovitelným zdrojem energie a z hlediska emisí oxidu uhličitého (CO2) neutrální. To samozřejmě není pravda, spalování biomasy emituje CO2 někdy i více než u fosilních paliv uhlí či plynu (záleží na obsahu vody). Logika je ovšem u biomasy ve formě dřevního odpadu taková, že na místě stromu vyroste nový strom a spálený CO2 odpovídá množství, které rostliny při fotosyntéze spotřebují při svém růstu.

Ve Spojených státech je situace jiná než v Evropě. Zákonodárci v Kongresu se snaží prosadit legislativu, která by po vzoru Evropy zařadila biomasu mezi zelené zdroje energie neutrální z hlediska CO2. Jenže návrhy zatím neprošly i kvůli odporu administrativy dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy. A hlavně vyprovokovaly diskuzi, zda má biomasa skutečně mít takovou nálepku.

Loni na 65 amerických vědců zaslalo do Senátu dopis, ve kterém upozorňují, že označení biomasy za zelený zdroj by podpořilo odlesnění a zvýšilo emise skleníkových plynů. Jenže krátce poté více než stovka jiných vědců kontrovala s tím, že „výhody udržitelné energie z biomasy jsou dobře prokázané“.

Problematikou se zabývá americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA), která se snaží předpovědět, jaké dopady větší využívání biomasy (konkrétně té pocházející ze dřeva) může mít. V úvahu je podle ní třeba brát celou řadu faktorů, jako je chování lidí, časový horizont nebo druhy kácených a nově vyrostlých stromů.

Třeba problém s časovým horizontem spočívá v tom, že spálení biomasy ve formě dřevního odpadu si bere svůj „emisní dluh“. CO2 ze spalování je nahrazen díky fotosyntéze z nových rostlin až po letech. Tento dluh může být splacen až po desetiletích. A to je pozdě, jelikož CO2 přispívá ke globálnímu oteplování. EPA počítá se stoletým časovým horizontem, což je ale podle některých odborníků příliš dlouhé období.

Zatímco se vědci nedokážou shodnout, trh s biomasou a obzvláště dovoz dřevních pelet z USA do Evropy pokračuje v rozmachu. A Evropská komise na konci loňského roku navrhla prodloužení současné politiky s biomasou až do roku 2030.

Zdroj: Euro.cz

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina