archív aktualít rok 2015

Třetina malých a středních firem plánuje navyšovat své investice

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

MSP28Podnikání v ČR je stabilní, české firmy očekávají stagnaci svého podnikání a růst obratu v průměru o 1,4 %. Cestu ke zlepšení vidí zejména ve snižování byrokracie. 32 % malých a středních podniků v České republice plánuje v letošním roce navyšování investic. Vyplývá to z nedávno zveřejněných výsledků celoevropského průzkumu European Mid-Market Barometer, který mezi malými a středními podniky (MSP) provedla poradenská společnost EY.

Necelá jedna třetina českých firem podle něj očekává v následujícím půlroce oživení svého podnikání. Většina MSP u nás (62 %) si ale zatím zachovává spíše rezervovaný pohled a očekává stagnaci. Naproti tomu v celoevropském měřítku počítá téměř 50 % MSP se zlepšením. Velmi zajímavá bude Česká republika v nadcházejícím období také pro investory. Investice chce u nás navýšit 32 % malých a středních podniků.

„Zahraniční malé a střední firmy již pociťují ekonomické oživení a firmy jsou ohledně své budoucnosti značně optimistické. Očekávané změny k lepšímu se v evropských zemích nejčastěji objevují v sektoru služeb a ve zpracovatelském průmyslu. České společnosti, které se v průběhu krize většinou soustředily hlavně na snižování nákladů, si již velmi často vytvořily určitou rezervu a začínají opět investovat. V průměru české firmy předpokládají ale růst obratu jen o 1,4 %“ říká Petr Kříž, výkonný ředitel oddělení fúzí a akvizic EY v České republice.

Velká většina MSP v Evropě i u nás (více než 90 %) hodnotí aktuální stav své společnosti jako poměrně stabilní.

V další zlepšení situace věří v České republice 44 % MSP, zatímco v Evropě je to jen každá třetí firma. České MSP vidí cestu ke zlepšení zejména ve snižování byrokracie. Snížení daní uvádějí až na druhém místě. Ani v tomto případě se tak neshodují s většinou Evropy, kde firmy požadují jednoznačně nejvíce právě snížení daní.

Velmi dobře si v průzkumu vedla Česká republika v souvislosti s vazbami se zahraničím, s 55 % se český MSP trh pohybuje jen lehce pod evropským průměrem. S vazbami na zahraniční trhy nicméně přichází i jistá rizika. Podle průzkumu se pokračující krize na Ukrajině v letošním roce dotkne každé páté firmy v Evropě. V České republice se tento problém týká dokonce více než 30 % MSP z toho 5 % firem výrazně. Vážnější ekonomické dopady ukrajinské krize na české malé a střední firmy jsou důsledkem blízkých vztahů českého trhu s ukrajinským. 

Zajímavým výsledkem průzkumu je zjištění, že v České republice spoléháme více na trh samotný než na pomoc státu. Navýšení počtu veřejných zakázek posílí segment MSP v ČR ze všech evropských zemí nejméně, a to o 25 %.

Celou zprávu si můžete přečíst ZDE.

Zdroj: EY

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina