archív aktualít rok 2015

Veletrh Interzum opět potvrdil svoji roli světového lídra

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Interzum15 1mS velmi dobrým výsledkem skončil v pátek 8.5.2015 v Kolíně nad Rýnem veletrh Interzum. Během čtyř dnů (od 5.5.) ho navštívilo asi 57 500 odborných návštěvníků ze 143 zemí. To je o 8,5 % více, než na minulém ročníku v roce 2013. Interzum tak plynule navázal na úspěch předchozích veletrhů zaměřených na nábytek ­-­ ORGATEC, IMM Cologne a LivingKitchen.

Tohoto výsledku bylo dosaženo navzdory stávce železničářů, která právě v době konání světového veletrhu ochromila dopravu po celém Německu. Společnost Koelnmese coby pořadatel veletrhu organizovala kyvadlovou dopravu z letiště ve Frankfurtu a Düsseldorfu, čímž zajistila hladký transfer návštěvníků do Kolína nad Rýnem.

Silnou mezinárodní pozici veletrhu potvrdilo 41 000 návštěvníků ze zahraničí, což je 17% nárůst oproti roku 2013. Na jedné straně přijelo podstatně více odborníků z Evropy, především z Itálie, Velké Británie, Španělska a Polska, na druhé straně došlo k významnému nárůstu obchodních návštěvníků z Asie, zejména z Číny. Velmi dobrý byl také počet návštěvníků z USA (+25 %), Jižní Ameriky (+21 %) a Indie (+34 %).

Interzum15 2mSvé novinky a inovace vedle standardního sortimentu na veletrhu prezentovalo 1561 firem z 57 zemí, které obsadily o 8,6 % větší plochu než na minulém ročníku. Obsazená výstavní plocha tak zhruba o stejné procento vzrostla již potřetí v řadě (od roku 2009). Stejně tak i počet vystavovatelů a návštěvníků. Z Německa přijelo 373 vystavovatelů, ze zahraničí 1188. Podle národů měla největší zastoupení Itálie (295) následovaná Tureckem (121). Před dvěma lety, na Interzum 2013, to bylo 1512 dodavatelů ze 62 zemí (1121 ze zahraničí), přičemž první Německo zastupovalo 391 firem, druhou Itálii 266 a třetí Turecko 101 vystavovatelů. Pro zajímavost uvádíme ještě účast Číny (letos 116, předloni 110) a Hong Kongu (letos 73, předloni 55), která vzrostla navzdory tomu, že kvůli posílení kurzu dolaru vůči euru by se dal očekávat spíše opačný vývoj. Z České republiky se letošního Interzumu zúčastnilo pět firem (Černý Components, Dyas EU, Hranipex, Coris International a MY DVA Group), Slovensko reprezentovala společnost Europlac.

Trendy a inovace

Významné zastoupení měli na letošním Interzumu dodavatelé strojů, technologií a materiálů pro výrobce čalouněného nábytku, matrací a lůžkovin. Celé tři haly (9, 10.1 a 10.2) obsadilo na 460 dodavatelů strojů, technologií, potahových textilií a kůží. Další stovky dodavatelů komponentů pro čalouněný nábytek se prezentovaly roztroušeně v ostatních halách. Napříč celým segmentem se prolínal současný trend automatizované integrované výroby, zvyšující produktivitu především v zakázkové a kusové výrobě, realizované často na základě individuálních požadavků zákazníka. Jedním z dominantních témat v této oblasti byla ekologie, zdraví, komfort, 100% recyklovatelné a přírodní materiály – s důrazem na snadné udržování a čistění.

Přirozenost společně se vzhledem skutečných dřevin nebo masivního dřeva, osobitost a autenticita, stejně jako trend směrem k extrémně vysoce lesklým nebo naopak ultra matným – na dotek velmi příjemným a proti otiskům prstů odolným – povrchům. To jsou tři hlavní trendy letošního Interzumu v oblasti plošných materiálů pro výrobu nábytku a interiérové aplikace. Dřevo, jako přírodní materiál, je v poslední době v různých podobách používáno stále více. V oblasti imitací dřevěných povrchů (folie a lamináty) jednoznačně vedou hluboce strukturované až rustikální povrchy, a to buď s přírodním vzhledem, nebo často také se vzhledem starého dřeva. Zde, stejně jako v oblasti masivního dřeva, jednu z hlavních rolí hraje dub – ve všech možných podobách. Představeny byly také aktuální trendy v oblasti barev. Vedou hlavně „obyčejné“ barvy, především různé odstíny šedi, a zemité tóny.

Interzum15 3mPokud bychom měli uvést tři hlavní trendy v oblasti funkčních prvků a komponentů, pak by se jednalo o slučování různých místností do jedné společné, přizpůsobení se individuálnímu přání zákazníka, a faktor pohodlí. Kromě toho byly v centru pozornosti kvalita a cena, „inteligentní“ domácnost (řízení pomocí smartfonu a tabletu), LED osvětlení a technická optimalizace. Konkrétní nápady a ukázky toho, jak lze hospodárně a relativně komfortně řešit současné požadavky na kanceláře a obytné prostory malých rozměrů, na svém stánku představila např. společnost Häfele. Jak lze přizpůsobit vzhled a funkci nábytku individuálnímu přání zákazníka, prezentovaly např. společnosti Blum, Häfele, Hettich ad. na příkladech „přizpůsobivých“ zásuvek, systémů otvírání apod. Tyto a další firmy pak na názorných ukázkách rovněž vysvětlily svoji vlastní představu o „komfortu“ a „dokonalém pohybu“ coby jednoho z hlavních trendů blízké budoucnosti: systémy s hladkým a tichým chodem, „dotykové“ otevírání a zavírání, atd. Významným zákaznickým segmentem se pro výrobce nábytku s ohledem na stárnoucí populaci stávají senioři s „mladým srdcem“. Z jejich pohledu lze komfort prezentovat třeba na příkladech odpočivného nábytku umožňujícího kvalitní relaxaci a hlavně snadné usedání a vstávání.

Detailně se jednotlivým trendům budeme věnovat v reportáži z veletrhu, kterou připravujeme do příštího vydání Dřevařského magazínu.

Foto dole: Egger, Pfleiderer, Häfele

Interzum15 4VInterzum15 5VInterzum15 6V

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina