čtvrtek 22. srpen 2019 3:50
Registrace    

Moderná drevostavba v kolorite Nízkych Tatier

Panelová prezentácia projektov Salón drevostavieb 2019 tvorí 14. ročník najväčšej medzinárodnej prehliadky architektúry z dreva v strednej Európe. Zostavili ju z 38 projektov realizovaných v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku a Rakúsku. Súčasne ich predstavili aj v Ročenke drevostavieb 2018. Projekt rodinného domu vo Veternej Porube (okr. Liptovský Mikuláš) bol úspešný aj v súťaži Bigsee Architecture Award 2019 v Slovinsku. V kategórii Rodinné domy získal Grand Prix – hlavnú cenu.

Ocenený projekt tvorí drevostavba, ktorá využíva progresívnu technológiu výstavby z CLT panelov. Drevostavba je citlivo začlenená do koloritu medzi staršie tradičné chalupy v obci Veterná Poruba na úpätí Nízkych Tatier. Projektovaná a realizovaná je ako rodinný dom pre 4-člennú rodinu. Umiestnená je v mierne svahovitom teréne. Má dve nadzemné podlažia so sedlovou strechou so sklonom 45°. Obdĺžnikový tvar novostavby reaguje na bezprostredné okolie, no vyniká medzi starou drevenou zástavbou. Postavená je z moderných mate­riálov – drevených CLT panelov Novatop, stropné panely tvoria pohľadové KVH hranoly. Projekt vypracovali architekti Prodesi – Václav Zahradníček a Hana Bartoňová, projektantom je Monika Moravcová. Zhotoviteľom stavby je Domesi Slovensko, s.r.o.

Rodinný dom má úžitkovú plochu takmer 130 m2 s dennou pobytovou časťou na úrovni parteru, s nočnou na poschodí. Na 1. nadzemnom podlaží sú predsieň, kuchyňa s jedálňou, obývacia izba a sauna s hygienickým príslušenstvom s celkovou plochou 63,27 m2. Na galériu 2. nadzemného podlažia s plochou 10,88 m2 vedie schodisko. Na ňu nadväzujú meditačná miestnosť, spálňa so šatňou, detská izba, kúpeľňa. Podlažie má plochu 64,5 m2. Drevostavba je vyhotovená v nízkoenergetickom štandarde, vykurovanie je riešené podlahovým elektrickým kúrením s doplňujúcimi konvektormi. Alternatívnym zdrojom tepla sú krbové kachle. Vetranie je zabezpečené rekuperáciou.

Projekt popisuje Ľubica Fábri a zvýrazňuje: „Pridanú hodnotu vnáša rozsiahla zasklená terasa. Preslnenie a výnimočné svetelné scény vytvárajú v interiéri strešné okná umiestnené nad galériou na poschodí. Pohľadová plocha drevených panelov stien a stropu umocňuje útulný charakter miestností. Fasáda je obložená červeným smrekom v neupravenej podobe, ktorá sa postupne vyrovná okolitej zástavbe.“

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Foto: Milan Hutera

Odborný časopis na podporu dřevařské a nábytkářské výroby.

Zásady zpracování osobních údajů

Newsletter

Přihlaste se pro příjem newsletteru. Nezmeškáte tak žádné aktuální novinky.

Rozesíláme pouze důležité informace. Nespamujeme!